• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.08.2022

12:17

POKRENUTA INICIJATIVA DA SE VRATI "HALA SMRTI" IZ BEČA ZA KRALJEVO! Vesić: Ona je značajna za naš narod

informer.rs

Društvo

POKRENUTA INICIJATIVA DA SE VRATI "HALA SMRTI" IZ BEČA ZA KRALJEVO! Vesić: Ona je značajna za naš narod

Podeli vest

Inicijativu da se otkupi odneta lokomotivska železnička radionica gde su bili zatočeni taoci pre streljanja 1941. godine i vrati u Kraljevo kako bi bila otvorena stalna postavka o kraljevačkom masakru, pokrenuo je narodni poslanik Goran Vesić

Naime nacisti su halu demontirali 1943.godine i preselili u Novo mesto kod Beča. Nacisti su to radili sa fabričkim halama u okupiranoj Evropi jer su saveznici do tada uništili većinu njihovih industrijskih objekata. Tako se kraljevačka “hala smrti”, našla u predgrađu Beča, ge su bili industrijski kompleksi za proizvodnju i tenkova.

- Kada mi je Branimir Gajić poslao sliku koju je kupio na jednoj onlajn aukciji na  kojoj se vide tela streljanih žrtava i njihovi nasmejanih dželata, ispričao mi je priču o “Srpskoj hali” u Austriji. Pozvao sam odmah ambasadora Srbije u Austriji g. Nebojšu Rodića i utvrdili smo da je sada u hali stovarište građevinskog materijala. Lokalni stanovnici znaju da je doneta iz Srbije ali ne znaju njenu strašnu tajnu. Nekim čudom preživala je saveznička bombardovanja i tu je i danas. Hala je spomenik streljanima u Kraljevu. Za nas ona ima značaj kao što su barake iz nacističkih koncentracionih logora značajne za žrtve ili za državu Izrael. Ona je dokaz masakra nad srpskim  narodom koji su sproveli nacisti u jesen 1941. godine. Zato moramo da sačuvamo. Neprocenljiva je za kulturu sećanja našeg naroda. Naša obaveza da je u dogovoru sa austrijskom državom otkupimo i vratimo je u grad u kome je bila. Halu treba ponovo montirati u Kraljevu, renovirati je i pretvoriti je u stalnu postavku sećanja na žrtve streljanja iz oktobra 1941. godine - rekao je Vesić.

Vesić ističe da je odrastao na sećanju na Kreljevački oktobar, najveću tragediju u istoriji ovog grada, prenose "Večernje Novosti".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Novi napad na Trampa?! Šta se ovo dešava u Americi?
Planeta

Novi napad na Trampa?! Šta se ovo dešava u Americi?

Štab za kampanju bivšeg predsednika SAD i republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa saopštio je da je bio meta hakerskog napada i da sumnja da su iranski akteri umešani u krađu i distribuciju osetljivih internih dokumenata.

11.08.2024

21:46

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23