• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.08.2024

07:00

Danas obeležavamo veliki dan: Za sve pravoslavne vernike, jedna stvar se smatra obaveznom!

Pixels Studio

Društvo

Danas obeležavamo veliki dan: Za sve pravoslavne vernike, jedna stvar se smatra obaveznom!

Podeli vest

Pravoslavna crkva i vernici sutra slave dan sećanja na jednu svetiteljku iz naših krajeva - Prepodobna mati Angelina bila je kći Đorđa Arijanita Komnina, srednjovekovnog gospodara oblasti Konjuha i Škumbe i supruga Stefana Brankovića, sina srpskog despota Đurađa Brankovića

Svetovno ime Prepodobne mati Angeline bilo je Angelina Branković. Poznato je da je ova svetiteljka još u najradnijoj mladosti stekla veliko obrazovanje i da je bila jedna od žena u čijem posedu se nalazila najveća onovremena biblioteka na ovim prostorima čiji se tragovi i danas mogu videti u manastiru Krušedol.

Za slepog Stefana, izgnanog srpskog despota, udala se novembra 1460. i do kraja sa njime delila svu gorčinu života kako u Srbiji, tako i u izgnanstvu u Albaniji i Italiji. Svoje sinove Maksima i Jovana vaspitala je u hrišćanskom duhu.

Kada joj se muž upokojio, zamonašila se i posvetila molitvi i delima milosrđa, te opravljanju i zidanju crkava i manastira. Nije prošlo mnogo, pa je i običan narod počeo da je naziva "Majka Angelina".

Foto: Pixels Studio

 

Ova svetiteljka je umrla 30. jula 1520. godine, a njene čudotvorne mošti počivaju sa moštima njenog supruga Stefana i sinova Maksima i Jovana u manastiru Krušedolu.

Žitije prepodobne Angeline napisano je vrlo rano – jedno je sačuvano u Mineju u rukopisu iz 16. veka. Povod tome je njen težak život – nadživela je muža, oba sina i kćer Maru. Tri puta je prenosila mošti svoga muža – svetog Stefana Slepog – i dva puta sina, i to u velikoj oskudici.

Služba prepodobnoj Angelini takođe je rano sastavljena i nalazi se u sva tri Srbljaka pod 30. julom, datumom njene smrti. Kroz celu Službu Angelina se oslovljava kao mati, prepodobna, preblažena, prisnoblažena, dostoblažena i blažena. Iskazane su i njene hrišćanske vrline – čistota podvižničkog života, bezgranično milosrđe, strpljivost i mudrost, odanost supruge i požrtvovanost majke.

Kako je dobar deo života provela u bedi i teškom životu, seleći se i bežeći, mati Angelina danas se smatra zaštitnicom siromašnih i ugnjetavanih. Ona sve vernike uči, a o tome svedoči i njen čitav život, da fizička beda nije važna dokle god je srce ispunjeno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23