• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.03.2023

14:57

STADA ostvarila dvocifren rast prodaje i dobiti u 2022. godini

Kompanija STADA

Društvo

STADA ostvarila dvocifren rast prodaje i dobiti u 2022. godini

Podeli vest

Bad Vilbel, 6. mart 2023. – STADA grupa, u okviru koje posluje i Hemofarm, ostvarila je snažan rast u 2022. godini. Na globalnom nivou, STADA je ostvarila rast prodaje od 11% i godišnju prodaju koja na grupnom nivou iznosi 3,80 milijardi evra, dok je dobit pre kamate, poreza, amortizacije (EBITDA) porasla za 17% na 875 miliona evra u 2022. godini.

Ovaj rezultat predstavlja nastavak rasta STADA grupe na tržištima na kojima posluje i rast u tri strateška segmenta proizvoda: zdravstveni proizvodi široke potrošnje, generika i farmaceutski specijaliteti. Grupa je takođe proširila svoj portfolio, tako da sada zdravstveni proizvodi široke potrošnje predstavljaju najveću poslovnu jedinicu po prodaji, a brendovi farmaceutskih specijaliteta koji se izdaju na recept čine jednu petinu prometa.

„Uprkos izazovnom geopolitičkom i ekonomskom okruženju, STADA je uspela da 2022. ostane na svom snažnom putu rasta na kome se nalazi zadnjih godina. Širom tri strateške poslovne jedinice zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, generike i farmaceutskih specijaliteta, proširili smo našu ponudu za pacijente i zdravstvene radnike putem lansiranja novih i proširenja linija postojećih proizvoda, dodatno poboljšavajući našu poziciju na tržištu i osiguravajući pouzdano snabdevanje proizvodima,” rekao je generalni direktor STADA grupe Peter Goldschmidt i dodao:

„STADA nastavlja da ostvaruje benefit od širokog geografskog prisustva, pri čemu su sva velika tržišta doprinela rastu grupe u 2022. U skladu sa našom svrhom da brinemo o zdravlju ljudi kao pouzdan partner, STADA ostaje posvećena tome da omogući pristup esencijalnim i cenovno dostupnim lekovima u svim zemljama u kojima poslujemo. Ponuda brojnih rešenja za pacijente i zdravstvene radnike širom sveta rezultat je jedinstvene kulture i posvećenosti preko 13.000 zaposlenih širom sveta.“

Foto: Kompanija STADA

Peter Goldschmidt

Goldschmidt je istakao da je to potvrđeno i činjenicom da je STADA još jednom proglašena za najboljeg poslodavca u Evropi.

Doprinos dvocifrenom rastu prodaje i profita u 2022. godini dao je i Hemofarm, koji je ostao među top 10 lokacija STADA grupe u pogledu prodaje, kao i jedan od ključnih proizvodnih centara.

"Hemofarm je nastavio da raste u 2022. godini i ostao regionalni farmaceutski lider, kao i broj jedan u segmentu generičkih, CHC i OTC proizvoda. Proširili smo portfolio i povećali efikasnost proizvodnje, sa ciljem da budemo glavni partner našim korisnicima u ključnim segmentima. U 2022. godini proizveli smo 308 miliona pakovanja, što je povećanje od 6,8% u odnosu na 2021", rekao je generalni direktor Hemofarma Ronald Seeliger, naglašavajući da je visok kvalitet Hemofarmovih proizvoda, od kojih se mnogi izvoze u zemlje EU, potvrda stručnosti i posvećenosti zaposlenih, kao i ulaganja u najsavremenije proizvodne pogone.

I pored brojnih geopolitičkih i makroekonomskih turbulencija, koje su poremetile globalne lance snabdevanja i povećale inflatorne pritiske, STADA je tokom 2022. godine uspela da poveća svoju proizvodnju i isporuči oko 1,2 milijarde pakovanja lekova u oko 120 zemalja širom sveta.

Održivi rast u tri strateška segmenta
Sa povećanjem korigovane prodaje od 17% na 1,62 milijardi evra, zdravstveni proizvodi široke potrošnje postali su najveća poslovna jedinica STADA grupe u 2022. godini sa 43% prometa. Snažan učinak, znatno iznad tržišnih proseka, rezultat je kombinacije organskog rasta i uspešne integracije nedavnih akvizicija.

Sa rastom korigovane prodaje u segmentu generičkih proizvoda od 6% na 1,44 milijarde evra u 2022. – što iznosi 38% od ukupne prodaje grupe – STADA je nadmašila nekoliko svojih ključnih konkurenata. Nedavna lansiranja kao što su sitagliptin, sitagliptin/metformin, pregabalin i lacosamide, osnažila su poziciju kompanije kao četvrtog po veličini dobavljača generičkih lekova u Evropi po vrednosti.

STADA segment farmaceutskih specijaliteta držao je korak sa celokupnom grupom, pošto je korigovana prodaja porasla za 11% na 741 miliona evra u 2022. Specijaliteti su činili 19% od ukupne prodaje grupe.

Foto: Kompanija STADA

Sediše STADA grupe u Bad Vilbel - Nemačka

Održiva osnova za budući rast
„Naš široki portfolio atraktivnih lokalnih brendova u segmentu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje i snažniji komercijalni obuhvat u rastućem sektoru farmaceutskih specijaliteta, dopunjuju široku ponudu generičkih proizvoda putem kojih STADA dugi niz godina omogućava pristup visokokvalitetnim, cenovno pristupačnim lekovima“, rezimirao je Goldschmidt i zaključio: „Raznovrstan portfolio STADA grupe u svim glavnim terapeutskim kategorijama, zajedno sa našim prisustvom u Evropi, Evroaziji, Aziji i Pacifiku, na Bliskom istoku i severnoj Africi, obezbeđuje nam da ne zavisimo od nekog posebnog proizvoda ili regiona. Zaključivši 86 poslova za preuzimanje licenci tokom 2022. godine, uveren sam da STADA ima pravi pajplajn, portfolio i tim da održi naš zamah rasta u 2023.”

O kompaniji STADA Arzneimittel AG
STADA Arzneimittel AG je kompanija sa sedištem u Bad Vilbelu, Nemačka. Kompanija se fokusira na strategiju tri stuba koja se sastoje od zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, generike i farmaceutskih specijaliteta. Na globalnom nivou, STADA Arzneimittel AG prodaje svoje proizvode u oko 120 zemalja. U poslovnoj 2022. godini, STADA je ostvarila prodaju grupe od 3.797,2 miliona evra i prijavila dobit pre kamate, poreza, amortizacije (EBITDA) od 884,7 miliona EUR. Na dan 31. decembra 2022. godine, STADA je imala 13,183 zaposlenih širom sveta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)
Live TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)

Puna dva dana priča se o Savetu bezbednosti u UN. U Specijalnoj emisiji Informera o temi Rezolucije u Srebrenici govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i predsednik poslaničke grupe PUPS-a Stefan Krkobabić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog Andreja Lović iz Nemačke i novnar Igor Damjanović iz Donjecka, kao i Vojkan Milošević, direktor Centra za antiterorizma i Olga Ravasi, gopolitički strateg.

25.05.2024

20:02

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija