• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.06.2024

09:53

Prevazići ćemo Lisabon! Na Ekspu ćemo tri meseca imati svet u malom, ovo su svi detalji

Promo

Društvo

Prevazići ćemo Lisabon! Na Ekspu ćemo tri meseca imati svet u malom, ovo su svi detalji

Podeli vest

Direktor preduzeća "Ekspo 2027" Dušan Borovčanin izjavio je danas da je cilj Expa 2027 da svet dođe na jedno mesto, da će Srbija 2027. biti centar sveta i da će tada ugostiti više od 120 zemalja.

On je za RTS rekao da je taj projekat veliki izazov, a da je raditi na njemu velika privilegija.

- Pre tri nedelje bio je ovde prvi čoveka Međunarodnog biroa za izložbe. To je međuvladina organizacija u okviru koja se održava ova ideja. On je impresioniran onim što je video ovde i potvrdio ono što smo i mi donekle znali, a to je da vlada zaista veliko interesovanje za Beograd, koji je grad domaćin 2027. godine - rekao je Borovčanin.

Prema njegovim rečima, ono što je veoma važno za ovaj projekat, jeste da smo se po prvi put odvažili da se kandidujemo, i pobedili u jednom od najkompetitivnijih takmičenja kada su u pitanju specijalizovane izložbe, a onda sami sebi postavili tako visoke ciljeve sa pravom da ovu šansu iskoristimo na pravi način.

On je rekao da sve mora da bude gotovo do kraja 2026. kada će početi opremanje paviljona, za koje kaže da su kao privremene zgrade.

- Jedan paviljon je od hiljadu kvadrata u osnovi, to je kao nekih pet, šest, deset velikih stanova i devet metara u visinu, kao otprilike tri sprata, neke uobičajene visine. Zemlje se trude da se na što bolji način predstave na izložbama. I ono što je za naše ljude važno je da imate ceo svet pod nogama- uporedio je Borovčanin.

Foto: Masha Bandjur

 

Kako je rekao svako od nas neće imati priliku da obiđe svaku zemlju sveta.

- Ovde ćemo za tri meseca imati priliku da se upoznamo sa onim što je najvažnije i što predstavlja i kulturu, i tradiciju, i istoriju tih zemalja. Ali ne samo to, nego da možda čujemo i neko predavanje - rekao je Borovčanin.

Objašnjava da svaki Ekspo ima zadatu temu na koju svaka zemlja članica, odnosno učesnica, treba da odgovori. Dodaje da ne znamo kako će 2027. godine svet izgledati.

- Bile su krize i decenijama iza nas i postoje primeri izložbi kada se svet skupio na jednom mestu i kada su kroz razgovore, kroz zajedničku komunikaciju nalazili načine kako da nastave dalje- podseća on.

Borovčanin ističe i da je poziv na akciju formulisan kroz slogan "Igraj ili igra za čovečanstvo", jer je igra nešto što spaja, što nas ujedinjuje.

- Kada smo mali ne moramo ni da govorimo istim jezikom. Ne treba niko ni da nas uči. Mi smo dovoljno sposobni da se igramo, da komuniciramo. Igra kao sastavni element i sporta i muzike ima moć da ujedini, čak i da leči. Ali ono što se recimo često zaboravlja to je da je ona sastavni deo jednog kreativnog načina razmišljanja. Igra je vrlo često u osnovi i naučnih inovacija. I u tom smislu naša tema je podeljena, mi smo to nazvali Moć igre - ističe Borovčanin.

Foto: Masha Bandjur

 

Dodaje da je tema Ekspa podeljena na tri stuba, jedan je moć igre - ostavljen je zemljama koje su tehnološki i naučni veoma napredne i mogu da predstave svoje inovacije na Ekspu, a sa druge strane igra kao sastavni deo sporta i muzike - služi da zemlje predstave identitet, tradiciju i kulturu.

Na pitanje da li će Srbija imati nešto specifično poput Ajfelove kule, Borovčanin kaže da ćemo imati jedan novi deo grada koji se razvija.

- Mislim da je u tom kontekstu možda Lisabon 1998. najpribližniji Ekspou u Beogradu, ali ja sam siguran da ćemo mi daleko prevazići Lisabon iz 1998. Dakle, to je čitav jedan novi deo grada koji se razvija. Naravno, tu će biti i novi Beogradski sajam, jedna muzejska četvrt, pored toga i nacionalni stadion, rezidencijalni kompleks, odnosno nacionalni paviljon Srbije - zaključio je Borovčanin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija