• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

29.07.2024

14:40

Duplirane investicije NIS-a u prvom polugodištu 2024. godine

NIS

Društvo

Duplirane investicije NIS-a u prvom polugodištu 2024. godine

Podeli vest

U kapitalne projekte uloženo 24,4 milijarde dinara.

U prvom polugodištu 2024. godine fokus NIS-a bio je na realizaciji započetih investicija u dalji razvoj i modernizaciju kompanije. U kapitalne projekte uloženo je 24,4 milijarde dinara, što je 111 odsto više u odnosu na investicije realizovane u prvih šest meseci 2023. godine.

Prioritet kompanije bio je i na urednom snabdevanju tržišta svim vrstama naftnih derivata tokom kapitalnog remonta Rafinerije nafte u Pančevu, najkompleksnijem u istoriji ove fabrike. Time je omogućeno da se Rafinerija pozicionira kao jedna od najsavremenijih i ekološki najnaprednijih u ovom delu Evrope. Značajna sredstva uložena su i u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i u nastavak modernizacije maloprodajne mreže. 

Prosečna cena nafte tipa „Brent” u izveštajnom periodu bila je 84,1 dolar za barel, što je pet odsto više u poređenju sa prosečnom cenom u istom periodu prošle godine. Neto dobit NIS Grupe iznosi 5,3 milijarde dinara, dok pokazatelj EBITDA iznosi 22,8 milijardi dinara. Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 118,1 milijardu dinara. 

Kada je reč o operativnim pokazateljima, ukupan obim proizvodnje nafte i gasa iznosio je 575 hiljada uslovnih tona. Obim prerade sirove nafte i poluproizvoda bio je 1,4 miliona tona, a ukupan obim prometa naftnih derivata iznosio je 1,65 miliona tona. 

Realizovan je i novi projekat u okviru energetske tranzicije kompanije – u Pogonu za proizvodnju pijaće vode „Jazak“ izgrađena je solarna fotonaponska elektrana ukupne snage 620 kWp, a vrednost ovog projekta iznosi više od pola miliona evra. 

NIS je nastavio i sa realizacijom aktivnosti od koristi za zajednicu. Raspisan je novi konkurs programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“ koji će se sprovesti pod sloganom „Zajedno za zelenu energiju“, a kompanija će u podršku projektima u oblasti obnovljivih izvora energije uložiti 144,5 miliona dinara u lokalnim samoupravama u kojima sprovodi najveći deo svojih poslovanih aktivnosti. Takođe, NIS je ponovo izabran među tri vodeća poslodavca u našoj zemlji, prema rezultatima istraživanja „TalentX“ koje je sprovela grupa sajtova za zapošljavanje Poslovi.Infostud. 

U nastavku godine NIS će ostati posvećen unapređenju finansijskih i operativnih rezultata, kao i sprovođenju investicionog ciklusa, sa posebnim naglaskom na dalju energetsku tranziciju i realizaciju zelene agende.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija