• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.08.2024

10:44

Pale cene svinjskog mesa! Pre 3 meseca na pijacama se plaćalo gotovo duplo više - Ovo je detaljan cenovnik

shutetterstock

Društvo

Pale cene svinjskog mesa! Pre 3 meseca na pijacama se plaćalo gotovo duplo više - Ovo je detaljan cenovnik

Podeli vest

Cena prasadi na stočnim pijacama u Srbiji dvostruko je niža nego u vreme uskršnjih praznika. Tako se ovih nedelja kilogram žive stoke pazari za 350 do 400 dinara, dok je s proleća ona dostizala i 1.000. Tada se prase težine 10-12 kilograma nije moglo kupiti jeftinije od hiljadarke po kilogramu, dok teža, od 20 do 25 kilograma, su cenili između 700 i 800 dinara.

Sadašnja situacija je dovela i do pojeftinjenja mesa u maloprodaji, doduše još uvek jedva primetnog, ali na nekim akcijama može da se pazari i za stotinak dinara manje nego pre dve nedelje.

U srpskim marketima je, prema rečima prodavaca,svinjski but bez kostiju jedno od najprodavanijih mesa i domaćice ga sada kupuju u zavisnosti od prodajnog lanca za iznos od 680 do 850 dinara. Ranije je u nekim mesarama dostizao i 900 dinara. Svinjska plećka bez kostiju je nešto povoljnija i kreće se od 600 do 750, a sličnu cenu ima i vrat sa kostima, dok za najfiniji deo - file treba izdvojiti od 950 do 1.300 dinara. Domaćice koje žele da pazare svinjetinu za pečenje u komadu sada je po kilogramu plaćaju od 750 do 1.200 dinara.

Foto: freepik

 

Ovakav trend pojeftinjenja će se nastaviti najverovatnije do jeseni, a glavni razlog je taj što su Kinezi zabranili izvoz mesa iz Evrope, pa se pojavio višak na tržištu, kaže prof.dr Vitomir Vidović sa Akademija inženjerskih nauka Srbije za Kurir.

- Da ne bi propalo sada se polako spuštaju cene, a trgovci svoju zaradu od 30 i 50 odsto sada spuštaju na 20. Zbog toga je pala i cena žive stoke i živine. Jedino pravo rešenje da imamo svoje klanice, da naši farmeri više rade. Meso bi bilo zdravije i još jeftinije kada bi farmeri imali svoje prodavnice. Srbija ima ogroman broj udruženja proizvođača goveda i svinja, a realno nam trebaju jedno ili dva, ali je zato sve manje pravih proizvođača. Naša zemlja ima viškove hrane samo treba da se malo bolje organizujemo - ističe Vidović.

Cena prasadi na stočnim pijacama u Srbiji zavisi od trenutne ponude i potražnje na tržištu. Iznosi variraju od pijace do pijace, zavise od rase prasadi, kraja u Srbiji, pa se tako razlikuje cena u Vojvodini od one u južnoj ili zapadnoj Srbiji. Nije isto ni da li kupujete u istom gradu, a takođe zavisi i od ponude tokom godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija