• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.08.2024

09:00

Srećni nakon odmora! Evo kako da pobedite neraspoloženje i tugu posle godišnjeg

Shutterstock

Zanimljivosti

Srećni nakon odmora! Evo kako da pobedite neraspoloženje i tugu posle godišnjeg

Podeli vest

Letovanja su idealna prilika da se opustimo, dobro zabavimo i osvežimo. Promenili smo sredinu, upoznali nove ljude i doživeli brojne avanture koje ćemo dugo pamtiti. I čini se kao da će nam fenomenalni godišnji odmor dati snage da se izborimo sa svim izazovima koji nas očekuju po povratku

Međutim, mnoge osobe posle odmora ne mogu da se priviknu na svakodnevnu rutinu, osećaju nemir, teskobu, nostalgiju i tugu. Stručnjaci upozoravaju da se sve veći broj zaposlenih po povratku sa godišnjeg odmora oseća depresivno.

Ulazak u šablon

Reč je o trenutnom, prolaznom neraspoloženju i osećanju nezadovoljstva koje mnoge osobe osećaju kada se vrate sa letovanja, tvrde psiholozi i terapeuti.

Ne radi se o depresiji u klasičnom smislu, suština je da neke osobe godišnje odmore doživljavaju kao bekstvo iz mučne situacije. Na poslu su ostavili neka nerazrešena pitanja, pred put su možda potrošili malo više para, umorili su se dok su sve obavili i, kada konačno otputuju, sve brige su nestale. Tada ne razmišljaju šta sve treba da obave, ko ih nervira na poslu i prepuštaju se dobrom provodu. Ali po povratku se suočavaju sa dnevnom rutinom i onda, dok ne uđu u šablon, mogu da dožive depresivnu reakciju.

Spontano i opušteno

S obzirom na to da na putovanjima slobodno raspolažemo svojim vremenom i da možemo da radimo šta god želimo, teško nam je da opet prihvatimo obaveze koje je potrebno izvršiti. Želimo i da po povratku živimo spontano i opušteno kao i dok smo bili na moru.
Stoga sledi nekoliko saveta koji će vam pomoći da pobedite tugu posle godišnjeg odmora.

Foto: Shutterstock

 

 

Dva dana kraći odmor

Možda vam je nezamislivo da se vratite malo ranije sa godišnjeg odmora, ali veoma je efikasno ako ostavite dva slobodna dana pre nego što krenete na posao posle letovanja. Tako ćete moći da se odmorite posle puta, fokusirate na obaveze koje vas čekaju i pripremite za posao. Dobro bi bilo i kada biste mogli da počnete da radite u utorak, jer biste tako izbegli haotični ponedeljak, a prva radna nedelja posle odmora bi trajala kraće.

Ne rešavajte odmah sve poslove

Ne trudite se da već prvog radnog dana rešite sve nagomilane obaveze na poslu. Napravite spisak najvažnijih stvari, a ostalo rešavajte u hodu. Budite strpljivi dok čekate da vam se telo i um ponovo prilagode gradskom ritmu. Ne pokušavajte da u jednom danu nadoknadite događaje na poslu i tračeve koje ste propustili.

Foto: Shutterstock

 

 

Nastavite sa rekreacijom

Ako ste tokom odmora bili aktivni i poboljšali svoju liniju plivanjem, šetnjama i zdravim načinom života, pokušajte da nastavite tako i posle povratka. Izbegavajte obilne obroke i pažnju usmerite na svoje hobije. Pokušajte da idete na spavanje ranije, jer kada ste odmorni, lakše ćete se uhvatiti ukoštac s obavezama sledećeg dana.

Planirajte vikend-izlete

Pobegnite iz grada čim vam se ukaže prilika. Tako nećete sa nostalgijom da mislite na godišnji odmor koji se upravo završio i imaćete energiju da se izborite sa svim problemima. Ako niste u mogućnosti da to realizujete, iskoristite slobodno vreme maksimalno. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Pale cene svinjskog mesa! Pre 3 meseca na pijacama se plaćalo gotovo duplo više - Ovo je detaljan cenovnik
Društvo

Pale cene svinjskog mesa! Pre 3 meseca na pijacama se plaćalo gotovo duplo više - Ovo je detaljan cenovnik

Cena prasadi na stočnim pijacama u Srbiji dvostruko je niža nego u vreme uskršnjih praznika. Tako se ovih nedelja kilogram žive stoke pazari za 350 do 400 dinara, dok je s proleća ona dostizala i 1.000. Tada se prase težine 10-12 kilograma nije moglo kupiti jeftinije od hiljadarke po kilogramu, dok teža, od 20 do 25 kilograma, su cenili između 700 i 800 dinara.

06.08.2024

10:44

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija