• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

16.08.2024

11:54

"Sunčane erupcije su na vrhuncu!" Redak fenomen na nebu iznad Srbije: Evo kada će građani moći da vide ovu svetlost

Instagram printscreen

Društvo

"Sunčane erupcije su na vrhuncu!" Redak fenomen na nebu iznad Srbije: Evo kada će građani moći da vide ovu svetlost

Podeli vest

Prvi put se nad Balkanom pojavila Aurora borealis krajem 2023. godine, a imali smo prilike i u maju ove godine da uživamo u njoj. Uskoro ćemo u Srbiji ponovo moći da vidimo taj spektakl na nebu, tačnije već za ovaj vikend!

Sve nas je iznenadilo kada su, pre nekoliko dana, na Fejsbuk stranici Crometeo osvanule slike iz Hrvatske na kojima se vidi Aurora borealis širom te zemlje. 

Međutim, kako kaže Branko Simonović iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković", postojaće šanse da se ponovo ukaže polarna svetlost 17. avgusta.

Postoji mogućnost da se pojavi već sutra

Kako je objasnio, solarna oluja dogodila se 8. avgusta, iako nije mnogo bilo reči o tome u javnosti. Sledeća po redu trebalo bi da se ponovi 17. avgusta, kada opet postoji mogućnost da se pojavi polarna svetlost.

- Već 17. avgusta očekuje se taj udar u Zemlju, ali ostaje da se gleda i da se posmatra, pa ako se desi, da se uživa u prizoru! Ne znam koliko ova klasa erupcije može da izazove snažnu polarnu svetlost, a treba da se potrefi i da udar bude najjači u momentu kada je kod nas mračno, jer se polarna svetlost najbolje vidi tokom noći - objašnajva Simonović.

Foto: Shutterstock

 

Kada se Aurora borealis pojavi iznad nekog mesta imamo nekoliko časova da u njoj uživamo.

- Ona nije kratkotrajna, ali ne traje ni predugo. U maju, kada smo imali slične pojave imali smo jednu koju sam ja baš potencijalno najavio. Ona se jeste pojavila, ali dok je stigla zemlja da se okrene na našu stranu, ona je već jenjavala i nestala, tako da kod nas nije bila vidljiva - objašnjava Simonović.

Sa naših prostora ne možemo videti zelenu svetlost Aurore borealis, jer je ona suviše severno, ali komponente poput crvenih vidljive su sa naših prostora, kaže Branko Simonović za "Jutro na Blic".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija