• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

26.08.2024

10:03

Smeštaj i terapija u banji na jugu Srbije su prava sitnica! Jedinstvena na Balkanu, ovde daju injekcije gasa i odmah vam bude bolje

Shutterstock

Društvo

Smeštaj i terapija u banji na jugu Srbije su prava sitnica! Jedinstvena na Balkanu, ovde daju injekcije gasa i odmah vam bude bolje

Podeli vest

Bujanovačka Banja Vrelo nalazi se na krajnjem jugu Srbije između Vranja i Bujanovca.

Od Vranja je udaljena 14, a od Bujanovca svega tri kilometra. Specijalna bolnica za rehabilitaciju Bujanovačka Banja je balneofizikalni centar, smeštajnog kapaciteta 186 ležajeva u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Svaka soba ima kupatilo, televizor i dostupni internet.

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije dr Goran Nedeljković, v.d. direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Bujanovačkoj Banji ističe da banja poseduje tri prirodna faktora, termo- mineralnu vodu, blato i prirodni gas, ugljen dioksid:

- Atestirani smo za lečenje reumatske bolesti, i vanzglobnog reumatizma, artritisa u hroničnoj fazi, Behterevljeve bolesti,spondiloze, diskopatije, postfrakturnih stanja koštano-zglobnog sistema, stanja nakon implantacije zglobnih proteza, sportskih povreda u stabilnoj fazi, neuroloških bolesti , neuralgije, išialgije, anomalije razvoja kod dece, kožnih obolenja-ekcema , psorijaze, hronične ginekološke bolesti i steriliteta. Imamo mogućnost lečenja dijabetičara preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koje traje 21 dan.

On objašnjava da je termomineralna voda u banji natrijum-hidrokarbonatna, sulfidna, ugljenokisela sa temperaturom od čak 43 stepena, pa se direktno koristi u terapijske svrhe bez hlađenja i zagrevanja čime se postiže bolji terapijski efekat.

Mineralna voda koju konzumiraju posetioci banje utiče na čišćenje hepatobilijarnog trakta, ubrzava peristaltiku rad creva i poboljšava diurezu, ukazuje doktor.

Prema njegovim rečima posle "gasnog CO2 lečenja i kupanja u kadi sa gasom", dolazi do smanjenja osećaja hladnoće utrnulosti i bolova u nogama:

- Treći prirodni faktor je blato koje se sastoji od nataloženih organskih čestica vulkanskog porekla sa 80 odsto čestica manjim od milimikrona što po karakteristikama spada u sam svetski vrh i primenjuje se zagrejano na 45 do 47 stepeni.Termički efekat blata dovodi do bolje prokrvljenosti i ishrane koštano-zglobnih i mekotkivnih struktura čime se usporava proces starenja date regije.

On kaže da Specijalna bolnica Bujanovačka Banja poseduje aparaturu za kompletnu fizikalnu terapiju.

- Od pre tri godine smo nabavili najnoviji, tehnološki najsavremeniji elektroaparat-horizontalne struje. Posedujemo i kompletno opremljenu kinezi salu za medicinsku gimnastiku i hidromasažu koja dovode do osećaja opuštenosti, zadovoljstva telesne i duhovne svežine- napominje dr Nedeljković.

Veliki je broj pacijenata kojima lekovitost Bujanovačke Banje pomaže. Svake godine dolaze i koriste njene blagodeti.

- Nisam mogla sama da uđem u kadu zbog zdravstvenih problema, posle nekoliko dana boravka i tretmana stanje je potpuno drugačije i ulazim i izlazim nakon kupanja iz kade sama i bez bolova - kaže Jelena iz Kragujevca.

Cene boravka u Bujanovačkoj Banji

U jednokrevetnoj sobi dnevni pansion po osobi koji podrazumeva tri terapije, noćenje i tri obroka je 5.670 dinara. U dvokrevetnoj sobi cena dnevnog pansiona je nešto niža i iznosi 5.070 dinara, dok ista usluga u trokrevetnoj sobi košta 4.900.

Lekarski pregled se plaća posebno 1.500 dinara kao i boravišna taksa 50, a osiguranje 20 dinara po danu. Ukoliko se odlučite za ambulantni boravak bez noćenja u Bujanovačkoj Banji od fizikalne terapije nakon obaveznog lekarskog pregleda možete koristiti tretman elektroaparatom po ceni od 400 do 600 dinara zavisi od same terapije koju prepiše lekar, boravak u gasnoj kadi je 500 dinara, blato 250, kupanje u kadi sa mineralnom banjskom vodom je 500, a u bazenu 400 dinara, objašnjavaju nadležni.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Tramp brutalno iskren!  "Idemo ka trećem svetskom ratu!"
Planeta

Tramp brutalno iskren! "Idemo ka trećem svetskom ratu!"

Bivši predsednik SAD i republikanski kandidat na predstojećim izborima Donald Tramp ocenio je da administracija predsednika Džozefa Bajdena, posebno demokratska kandidatkinja Kamala Haris, vodi Ameriku ka Trećem svetskom ratu.

26.08.2024

08:51 >> 11:12

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija