• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

02.09.2024

10:17

Od pečenje paprike veća šteta nego korist! Država gubi 120 miliona dinara, a posledice mogu biti tragične

printscreen

Društvo

Od pečenje paprike veća šteta nego korist! Država gubi 120 miliona dinara, a posledice mogu biti tragične

Podeli vest

Sezona pripreme zimnice ne prazni samo džepove građana, već svake sezone uvećava i troškove JP "Putevi Srbije". Iako zvuči neverovatno, nesavesni pojedinci skidaju saobraćajne znakove da bi na njima pekli papriku, a dešava se i da seku ogradu pored auto-puta da bi ogradili kokošinjac. Na godišnjem nivou ukrade se više hiljada saobraćajnih znakova i putokaznih tabli.

Vrednost ukradene, oštećene i uništene saobraćajne signalizacije i opreme iznosi oko 120 miliona dinara, što je oko milion evra godišnje. Iz "Puteva Srbije" kažu da krađa, uklanjanje ili oštećenje saobraćajne signalizacije i opreme smanjuje bezbednost i direktno ugrožava živote učesnika u saobraćaju i da bi kazne za takva krivična dela trebalo da budu oštrije.

- Ako uzmemo u obzir da cena presvlačenja kilometra puta u proseku košta oko 10 miliona dinara, možemo zaključiti da bismo godišnje mogli da rehabilitujemo 12 kilometara puta za iznos utrošenih sredstava za ukradenu i oštećenu saobraćajnu signalizaciju. Obim štete se multiplikuje kada se uzme u obzir da se ovi podaci odnose samo na državne puteve koji su u našoj nadležnosti, a nisu uzeti u obzir i opštinski, lokalni putevi, i ulice u gradovima i naseljima koji su u nadležnosti gradova i opština - kažu u "Putevima Srbije".

Glavni razlog krađe saobraćajnih znakova je skup i lako upotrebljiv materijal od koga su napravljeni. Aluminijumski lim kao podloga za saobraćajni znak i čelična cev prosečne dužine 2,2 metra imaju veliku upotrebnu vrednost, za pravljenje ograda i drugih konstrukcija i tržišnu vrednost kao sekundarna sirovina.

Krađe su svakodnevne, a jedan od primera koji su ostali zapamćeni, je kada je na deonici auto-puta između Ljiga i Preljine, deset dana nakon otvaranja ukradeno više od 2.000 metara zaštitne ograde kao i 20 poklopaca za šahtove. Zbog krađe ove ograde došlo je i do udesa kada je automobil naleteo na srndaća koji je istrčao na auto-put. Policija je ubrzo uhapsila osumnjičenog i rešila slučaj, što se inače retko dešava.

- U poslednjih 10 godina prema informacijama kojima raspolažemo, MUP Republike Srbije, kao jedini organ koje ima nadležnost za istražne postupke i utvrđivanje počinilaca krađe i namernog oštećenja saobraćajne signalizacije i opreme, ili protivzakonite trgovine sekundarnim sirovinama, razrešio je mali broj prijava protiv NN lica i podnetih odštetnih zahteva - kažu u JP "Putevi Srbije".

Putari još pamte jedan od najekstremnijih primera kada su na deonici od petlje Kovilovo do raskrsnice za Padinsku skelu u Beogradu oštećena 63 saobraćajna znaka i 22 table za vođenje i upućivanje saobraćaja, a šteta je procenjena na pet miliona dinara.

Izraženo je i probijanje i uništavanje zaštitnih žičanih ograda zbog pravljenja nelegalnih saobraćajnih priključaka na auto-puteve. Ima i onih koji namerno i bahato krive putokaze i na njih lepe propagandni materijal, a neretko se dešava da znakovi pored puta posluže kao meta nesavesnim lovcima.

Pojava krađe saobraćajnih znakova i opreme, ili njihovo svesno oštećenje, evidentira se od strane izvođača radova i nadzornih organa JP "Putevi Srbije". Obaveza ovog javnog preduzeća je da ukraden ili oštećen saobraćajni znak u najkraćem roku zamene novim. Nakon toga pravna služba podnosi MUP-u prijavu protiv NN lica, uz odštetni zahtev i dokaz o nabavci novih znakova ili opreme, vrednosti istih i vrednosti obavljenog posla.

Oni napominju da su elementi saobraćajne signalizacije i opreme specifični i lako prepoznatljivi. U pitanju su aluminijumski lim sa specijalnom folijom koju je teško ukloniti, zaštitna žičana ograda i stubovi koja se retko koriste na privatnim imanjima, stubovi, odstojnici i plaštevi zaštitne odbojne ograde koji se koriste isključivo za potrebe javnih puteva, kao i lako prepoznatljivi Pe-Ve-Ce smerokazi.

Oni koji kradu saobraćajnu signalizaciju, zapravo postaju učesnici u saobraćajnoj nezgodi. Zbog toga "Putevi Srbije" apeluju da se sve nadležne institucije, mediji i građani uključe u akciju "Ne uništavaj saobraćajni znak – znak znači život" i da pomognu da se sačuvaju materijalna sredstva uložena u izgradnju i održavanje puteva, sa ciljem da se obezbedi nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja i da se sačuvaju životi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija