• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.09.2024

11:42

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Divljanje Kurtija, antisrpstvo Đilasa i snovi Prištine o nezavisnosti

Insider/Zoran Sinko

Kolumne

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Divljanje Kurtija, antisrpstvo Đilasa i snovi Prištine o nezavisnosti

Podeli vest

Vučićeva temeljna opredeljenja su mir, stabilnost u regionu i dijalog. Sve njegove predložene mere imaju za cilj da se obezbedi normalan život Srba na KiM i njihova egzistencijalna sigurnost.

Kurti kao divlja svinja u staklarskoj radnji

Očigledno je da Brisel i Vašington prećutno podržavaju nepoštavanje međunarodnog prava na KiM. Sve što je dogovoreno i potpisano između Beograda i Prištine, a ne sviđa se njihovom kosovskom čedu, ne važi. A sve što mu se sviđa – Srbija je u obavezi da ispuni. Za Zapad je to razumljivo, jer je za njih KiM nezavisno, oni su ga napravili po svojoj meri. 

Zato su nemilosrdno pogazili Rezoluciju 1244, naoružali tzv. vojsku Kosova i dozvolili Kurtijevo divljanje. Mimo svih dogovora i međunarodnih garancija on je oružjem okupirao sever KiM, ukinuo platni promet, ugasio i opljačkao srpske banke i pošte. I postavio svoje gradonačelnike u opštine na severu KiM, iako je na izborima  za njih glasalo oko 3,5 odsto stanovništva, od toga samo 13 Srba.

To je otvorilo široka vrata da kurtijevci maltretiraju srpski narod na KiM, da ga svakodnevno hapse, premlaćuju, upadaju kao nacistički zlotvori u njihove kuće i domove. Kolektivni zapad se oglašava tim povodom pomirljivim saopštenjima, bez aktivnog delanja, uz uvek prisutnu mantru o “krivici obe strane”. Ovde nije samo reč o dvostrukim standardima Zapada, ovde je reč o gaženju međunarodnih sporazuma. Namerno i sa ciljem da se pripomogne Kurtijevo etničko čišćenje Srba na KiM.

Brisel brižno neguje Kurtija 

Portparol EU Peter Stano izjavio je da su Beograd i Priština u obavezi da implementiraju Ohridski sporazum i da bez toga nema EU. Nevažno što taj sporazum nije potpisan ni ratifikovan ni u jednoj skupštini, uključujući i zemlje koje su sporazum napisale. Nevažno što postoje Briselski sporazum potpisan 2013. i njegov Aneks iz 2015, kojima je EU bila garant.

Nevažno što skoro 12 godina Zajednica srpskih opština nije tema za Prištinu – iako je to bila njihova osnovna obaveza. Kurtijevci odbacuju ZSO kao da ne postoji, a jedan moron iz njihove vlasti čak kaže – šta će nam ZSO, na severu Kosova vlada mir. Zapanjuje politička i intelektualna retardiranost Kurtijevog tima.

Zapadni predstavnici, bez morala i pravde, uputili su preko 7.660 zvaničnih izjava kada je nastradao albanski policajac koji nije ni imao pravo da bude u Banjskoj, a za upucavanje dvoje srpske dece bilo je svega šest izjava. Srbi nemaju pravo na bol i suze i njihovi životi su bezvredni ukoliko se suprostavljaju moćnicima koji su u svojim kabinetima odlučili da je KiM nezavisno.
Zato je od izuzetne važnosti Vučićev predlog o uspostavljanju posebnog Tužilaštva u Srbiji, čiji je zadatak  procesuiranje kršenja ljudskih prava i ugrožavanja telesnog integriteta Srba.

Antisrpstvo Dragana Đilasa 

Tajkun Dragan Đilas okrivljava Srbe na KiM za ono što im se dešava: “To što danas doživljavaju Srbi na Kosovu su vrlo često doživljavali Albanci u vreme Slobodana Miloševića na istom KiM”. Srbomrziteljski i pre svega laž. Ne zaboravimo da je  Đilas bio deo onog rukovodstva Srbije koje je 2010. savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde dočekalo sa olakšanjem – “e dobro, bar smo se oslobodili Kosova”.

Zna Đilas da nikada za vreme vladavine Miloševića nisu sa leđa upucavani albanski dečaci i mladići. Setite se 2003. i zločina u Goraždevcu kada su nepoznati Albanci iz kalašnjikova pucali na srpsku decu dok su se kupala u reci Bistrici i ubili Ivana Jovovića i Panteliju Dakića, teško ranivši četvoro dece. Setite se ubistva 14 žeteleca u Starom Grackom, dok su prikupljali letinu nedaleko od svojih kuća. Setite se ranjavanja dvojice dečaka u Gotovuši kod Štrpca dok su nosila Badnjak, kada je na njih, bez ikakvog povoda, pucao lokalni Albanac iz vozilu pokretu. Mali Stefan, ranjen u rame pored srca, imao je tada 11 godina.

Mogu se knjige napisati za sve zločine etničkog čišćenja počinjene na KiM. Samo za vreme Kurtijeve strahovlade učinjeno je 127 akta nasilja na KiM, od toga 104 na severu Kosova. Ali, nevažno je to za Zapad i Đilasa. Srbi su krivi. A najviše Vučić koji sme da ih brani.

Snovi o beomajdanu

Pojedine zapadne službe i zapadni centri moći organizuju simultane haose u Srbiji na temi litijuma, ali i na KiM. Ludilo zapadnih moćnika da sruše Vučića, a našu državu bace na kolena sve je snažniji. Zato je represija kurtijevaca na KiM zločinačka i nekotrolisana.
Postoje ozbiljne indicije da se na Zapadu organizuje koordinacija politike srpske opozicije i pripreme beomajdana. Kurti je dobio ulogu da teroriše Srbe, a opozicija da iznutra organizuje nemire, nasilje i haos.

No pasaran!!!

P.S. Aleksandar Vučić: „Nećemo rat… I sve što oni više napadaju, mi ćemo više da činimo za naš narod. Mogu da sanjaju o svojoj nezavisnosti. Samo da sanjaju”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija