• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.08.2024

13:06

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Antilitijumski protesti i korisni idioti Zapada

Insider/Zoran Sinko

Kolumne

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: Antilitijumski protesti i korisni idioti Zapada

Podeli vest

Antilitijumski protest 10. avgusta u Beogradu daleko je prevazišao granice mirnog izražavanja brige građana za životnu sredinu. Protest je - planski - prerastao u nasilje i novi pokušaj destabilizacije države. Očigledno je da su iza protesta stajale dobro pripremljene i koordinisane snage predvođene zapadnim strukturama, koje su iskoristile domaći civilni sektor i različite nevladine i takozvane ekološke organizacije u Srbiji kao svoju udarnu pesnicu.

I naravno srpsku opoziciju koju su predvodili Šolak i Đilas. Zlatko Kokanović, samozvani borac za životnu sredinu, jasno je izjavio: "Nama i jeste cilj da privredu i državu ometemo u njihovim planovima". Privredni i antisrpski terorizam. Zato je posle protesta došlo do protivzakonitog blokiranja saobraćajnica i pruga. I pretnji da će septembar biti još "uzbudljiviji".

Srpska opozicija i lažni "ekolozi" smatraju da je njima sve dozvoljeno u ime "demokratije i ljudskih prava". U Britaniji se na to gleda sasvim drugačije. Kada je nedavno došlo do nereda, britanske vlasti su nemilosrdno uhapsile stotine ljudi, podižući optužnice protiv više od 140 učesnika. Prvi na listi je bio jedan 15-godišnjak.

Cilj protesta u Beogradu protiv rudarenja litijuma, najbolje je oslikan na društvenim mrežama u vidu pretnji upućenih Vučiću: "Nema ništa levo od Gazele, pa desno od Gazele. Nema ništa levo od RTS-a pa desno od RTS-a. Postoji samo zgrada Predsedništva".

Pri svemu tome građane koji su protestovali nisu interesovali problemi sa kojima se država susreće. Nisu se nijednom izjavom oglasili protiv nametanja nezavisnosti KiM, ukidanja Republike Srpske i aktivnosti srpskih neprijatelja. Niti ih zanimaju hrvatske ustaše koje danima maltretiraju u zatvoru beogradskog advokata Nemanju Berića, osuđenog jer je pevao zavičajne pesme u svojim kolima. Nisu to prioriteti opozicije!

Tišina je u opozicionoj koloni i kada Besnik Beslimi, zamenik premijera tzv. Kosova, poruku iz Bujanovca sa natpisom „Kosovo je Srbija" proglašava za govor mržnje. Pri tome on prećutkuje svakodnevna hapšenja, iseljavanja i maltretiranja srpskog naroda na KiM od strane Kurtijeve fašističke vlade. Besljimi nikada nije ni pomenuo nijednu pretnju ili napad na Srbe, nijedan grafit terorističke kosovske UČK na srpskim kućama, crkvama ili školama. Ni to nije važno za opoziciju!

Očigledno je da su zapadni ideolozi "majdanskih revolucija" iskoristili prirodnu zabrinutost građana za životnu sredinu i koristeći svoje "korisne idiote" u prozapadnim NVO, kao i opoziciju spremnu da vlast preuzme isključivo na ulicima, iz senke režirali proteste. Zadatak je - sprečiti dalji ekonomski napredak Srbije! Po mogućstvu slomiti i razdrobiti Srbiju. A da bi to postigli, oni najpre moraju sruše Vučića. Tada se realizuju svi zapadni interesi u Srbiji i naplaćuju silni milioni evra koji su preko mreže zapadnih NVO ubačeni u mrežu srpskih NVO, ekoloških organizacija i civilnih inicijativa.

Ključni argumenat antilitijumskih protivnika u Srbiji je da nijedna evropska zemlja ne planira rudarenje litijuma. Laž nad lažima! Francuska rudarska kompanija "Imerys" predstavila je u oktobru projekat EMILI za eksploataciju velikih rezervi litijuma koje su pronađene u nekadašnjem rudniku kaolina Bovoar. Kopovi ovog rudnika se nalaze pored prostranih bukovih šuma i dom su brojnih ugroženih vrsta. Prema podacima kompanije "Imerys", cilj je da se do 2028. proizvodi 34.000 tona litijum hidroksida godišnje, što je dovoljno za oko 700.000 električnih vozila.

Kompanija "Critical Metals Corp" razvija projekat "Volfsberg" u Austriji i ovo je prvi rudnik litijuma u EU koji je dobio sve potrebne dozvole na neodređeno vreme. Ovaj rudnik sa podzemnom eksploatacijom nalazi se u srcu Alpa, okružen starim četinarskim šumama. Na severu Portugalije razvija se litijumski projekat koji vodi britanska kompanija "Savannah Resources". Iako se nalazi u zoni zaštićene prirode, gde se meštani bave poljoprivredom i pčelarstvom, dobijena je pozitivna procena uticaja na životnu sredinu. Dovoljno da se započnu radovi na rudniku litijuma na 590 hektara u regiji Barozo.

Litijum je velika šansa za Srbiju i ona se mora iskoristiti, pre svega u interesu građana. U protivnom, zaostaćemo u globalnom ekonomskom razvoju. Najvažnije je da pri tome država ne dopusti da se litijum samo izvozi kao sirovina, već da se izbori za izgradnju fabrika finalnih proizvoda u Srbiji. Ovim se obezbeđuje neverovatan ekonomski napredak države i otvaranje hiljade novih radnih mesta. Osnovno je, ono što stalno ponavlja Vučić, da ekspoatacija jadarita ne ugrozi zdravlje ljudi i u potpunosti očuva prirodnu sredinu.

I da bude jasno - ne postoji nikakva mogućnost da opozicija na ulicama napravi neku revoluciju i vrati Srbiju u vreme privatizacionih pljački i otimačina. U vreme kada je uvek slobodarska Srbija bila na kolenima i kada su se političke odluke donosile u rezidencijama stranih ambasada.

P.S. Aleksandar Vučić: „Mene više zanima da vidim kakve su mere zaštite, kakva će nam biti životna sredina. Hoću to da čujem i od stranih i domaćih stručnjaka da bih ja mogao da idem u narod i kažem šta je najbolje za zemlju".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Sprema se napad?! Uzbuna u NATO bazi u Nemačkoj!
alarm!

Sprema se napad?! Uzbuna u NATO bazi u Nemačkoj!

Vazdušna NATO baza u nemačkom gradu Gajlenkirhenu i danas ostaje u stanju povišene pripravnosti, izjavila je portparolka baze nakon što je tokom noći podignut nivo bezbednosti na osnovu obaveštajnih informacija koje ukazuju na potencijalnu pretnju.

23.08.2024

12:02

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija