• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.08.2024

14:40

Đerlek: Nastavljaju se ulaganja, preventivni pregledi i razgovori sa građanima

Informer

Društvo

Đerlek: Nastavljaju se ulaganja, preventivni pregledi i razgovori sa građanima

Podeli vest

Cilj preventivnih pregleda koje Ministarstvo zdravlja organizuje jeste rano otkrivanje bolesti, jer što se ranije otkrije bolest i počne sa terapijom to su veće šanse za izlečenje i zato se ta akcija nastavlja od 8. septembra na teritoriji Srbije, rekao je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek

Đerlek je rekao da je u proteklom periodu tokom akcije preventivnih pregleda, pregledano je oko 115.000 građana, a osam odsto je imalo neku vrstu hronične bolesti ili maligniteta a da to nisu znali. Kako je rekao svi sa hroničnim bolestima su dobili terapiju, a pacijenti kod kojih je otkriven malignitet su upućeni na dalje lečenje i operacije.

- Em smo vodili računa o očuvanju zdravlja ljudi, a sa druge strane smo spasili živote ljudi. Veliki je benefit za građane to što Ministarstvo zdravlja organizuje preventivne preglede i s obzirom da je bilo zastoja u zakazivanju pregleda. Ministar Zlatibor Lončar je pre par dana najavio da će za dve nededelje IZIS značajno poboljšati kvalitet zakazivanja pregleda - rekao je on.

Na inicijativu predsednika Srbije, preventivni pregledi će se nastaviti od 8. septembra, ističe Đerlek.

- Ono što je takođe važno to je da ćemo raditi i sistematske preglede dece. Primetili smo da treba da se bavimo zdravljem dece, zato što na prošlim preventivnim pregledima je primećeno da mnogo dece ima koštane probleme - poput krive kičme, probleme sa kolenima i nogama i hoćemo tu više da se angažujemo - poručio je on.

Foto: Tanjug

 

Takođe, kako dodaje, resorno ministarstvo nastavlja da sluša pacijente i njhove potrebe i predloge.

- Kada govorimo o razgovoru sa pacijentima, svakog petka ministar razgovara sa njima, a to ćemo sada proširiti da će i direktori bolnica, domova zdravlja imati zadatak da razgovaraju sa građanima jednom nedeljno. Ako komuniciramo znaćemo bolje šta i gde treba da uradimo - rekao je on.

Govoreći o ulaganjima u zdravstvo, Đerlek naglašava da je u toku rekostrutkcija pet porodilišta, a da je cilj Ministarstva zdravlja da se za dve godine ili rekonstruišu ili izgrade nova.

- Osim povećanja nataliteta, želimo da našim sugrađankama obezbedimo kvalitetne uslove tamo gde se odvija rađanje nove Srbije - rekao je on.

U poslednjih 10 godina u zdravstveni sistem Srbije uloženo je preko milijardu evra, a Đerlek je naglasio da se pored objekata u Beogradu, gradi i nekoliko opštih bolnica, zdravstvenih centara širom Srbije - u Novom Pazaru, Prokuplju, Leskovcu, Vranju, Surdulici, Kikindi.

Kao jedan od glavnih prioriteta rada resornog ministarstva, Đerlek navodi da mora da se povrati poverenje pacijenta u lekara, koje je, kako kaže, porušeno poslednjih godina.

- To se polako vraća ovim preventivnim pregledima, moramo razgovarati sa ljudima, da čujemo njih, jer dužnost zdravstvenog radnika je, ja to kao lekar tvrdim - lepa reč sa pacijentom je pola posla. Nije dovoljno samo dati lek pacijentu, mora i da se sasluša i pokazati interesovanje za njegovo zdravlje -  rekao je Đerlek.

Foto: Tanjug

 

Upitan o značaju izgradnje Tiršove 2, Đerlek ističe da je UDK Tiršova jedna od najboljih ustanova za lečenje dece u ovom delu Evrope.

- Za Tiršovu 2, obezbeđeno je 118 miliona evra iz državne kase, a to je bio san svih državnih zvaničnika, svih zaposlenih i svih roditelja, i kao što vidite radi se u tri smene, imaće 50.000 kvadratnih metara, novu opremu, tu će biti evropski standardi za lečenje dece. Pored toga, biće i novi objekat Hitne službe u Beogradu. Radi se širom Srbije, u 104 grada oko 114 zdravstvenih ustanova se uradilo u poslednjih 10 godina - navodi on.

Kada je reč o majmunskim boginjama, Đerlek ističe da Ministarstvo zdravlja prati situaciju u Evropi.

- Ministar Lončar juče je imao sastanak sa Fabiom Skanom, direktorom Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji i mi smo uvek spremni da reagujemo. Napravili smo zdravstveni sistem koji može da izdrži sve, tome smo svedočili za vreme korone, kada su svi očekivali da se naš sistem uruši. U ovom trenutku što se tiče majmunskih boginja mi možemo da budemo mirni - naglasio je on.

Foto: Tanjug

 

Govoreći o virusu korona i povećanju broja zaraženih, Đerlek ističe da se situacija prati na dnevnom nivou.

- Ova nova podvarijanta omikrona od maja se širi i imamo tendenciju rasta, od 9.000 testiranih u avgustu svaki treći je bio zaražen. Međutim, to nije realna slika, jer se mladi ne testiraju i nemaju teže simptome. Razloga za brigu nema, ali je potreban oprez kako se ne bi zarazili stariji od 65 godina, jer oni i dalje mogu da razviju težu kliničku sliku - rekao je Đerlek.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Sprema se napad?! Uzbuna u NATO bazi u Nemačkoj!
alarm!

Sprema se napad?! Uzbuna u NATO bazi u Nemačkoj!

Vazdušna NATO baza u nemačkom gradu Gajlenkirhenu i danas ostaje u stanju povišene pripravnosti, izjavila je portparolka baze nakon što je tokom noći podignut nivo bezbednosti na osnovu obaveštajnih informacija koje ukazuju na potencijalnu pretnju.

23.08.2024

12:02

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija