• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.03.2023

13:33

SRBIJA POSTAJE SVOJEVRSNI ŽELEZNIČKI ČVOR! Brnabić: Nastavljamo izgradnju pruga

Tanjug

Politika

SRBIJA POSTAJE SVOJEVRSNI ŽELEZNIČKI ČVOR! Brnabić: Nastavljamo izgradnju pruga

Podeli vest

Izgradnja brze pruge od Beograda do Novog Sada i voz "Soko" su više nego opravdali očekivanja građana, promenili su naše navike i vratili železnicu u naš život, ocenila je danas predsednica Vlade Ana Brnabić.

Premijerka je navela da se za izgradnjom železničke infrastrukture nastavlja, pa krajem sledeće godine valja očekivati završetak pruge od Beograda do Subotice, a planira se i izgradnja brze pruge ka Šidu i dalje prema Zagrebu i Italiji. 

Foto: Tanjug

Brnabić je u razgovoru za Tanjug u brzom vozu "Soko", čija se godišnjica prvog putovanja danas svečano obeležava, istakla da Srbija tako postaje svojevrsni železnički čvor i da je brza pruga Beograd-Novi Sad jedan od naših najznačajnijih projekata poslednjih godina.

- Njome je protekle godine putovalo oko tri miliona ljudi. Železnički saobraćaj je nešto što će tek dobijati primat u godinama pred nama i dobro je što Srbija, pored auto-puteva i brzih saobraćajnica, radi i na izgradnji železnice - rekla je ona.

Premijerka je istakla da radovi na deonici od Novog Sada do Subotice teku dobro i da se može očekivati da budu gotovi do kraja 2024, što su, kako je rekla, potvrdili i predstavnici kineske kompanije „Ćina railway international co" koji su ovih dana u Srbiji i obišli su pomenutu deonicu.
Brnabić je navela da će se po završetku ove deonice,  od Beograda do Subotice putovati sat i 18 minuta.

Prema njenim rečima, železnički transport veoma dobro utiče i na životnu sredinu, jer, kako je navela, samo kroz deonicu Beograd-Novi Sad u proteklih godinu dana smanjena emisija ugljen-dioksida u atmosferu za 250.000 kilograma.

Govoreći o početku izgradnji brze pruge od Beograda do Niša, rekla je da je praktično već počela da se radi deonica Stalać-Đunis.

Foto: Tanjug

Kako je navela, za desetak dana razgovaraće sa predstavnicima Evropske investicione banke koja će kroz kredit finansirati deo izgradnje, dok veliki deo novca, više od 600 miliona evra, dolazi iz bespovratnih sredstava Evropske unije.

- Planiramo, o tome se sada vode razgovori, i da modernizujemo stari putni pravac Beograd-Zagreb-Ljubljana. Kako mi je rekao ministar Goran Vesić, on je sa italijanskim partnerima razgovarao da se i oni priključe tom projektu i da se praktično povežemo preko Kopra i Trsta sa Milanom, tako da postajemo svojevrstan železnički čvor, što će mnogo uticati dalje na naš privredni rast - istakla je premijerka.

Precizirala je da bi to podrazumevalo prvo izgradnu brze pruge od Beograda ka Šidu, koja bi zatim bila nastavljena prema Zagrebu, Ljubljani i Italiji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bob

pre 1 godinu

Brze pruge i moderni vozovi su buducnost Srbije.

Suza

pre 1 godinu

Vlada Srbije svaki dan sve više oduševljava građane Srbije! Obećanja se polako realizuju, Srbija ide brzim prugama u bolju budućnost!

zemlja prokletih

pre 1 godinu

Prokleti izrodi ne znaju za sramotu i savest. Gde ste bili kad su se otrovala pirotska deca? Jel' tako vi gradite pruge?

Boris Spasic

pre 1 godinu

Gradimo i borimose za uspeh ove zemlje i naroda zivimo i borimo se zajedno s predsednikom Vucicem za bolje sutra

Kralj

pre 1 godinu

Po meni je ulaganje u zeleznicku infrastrukturu veoma vazna stvar i od velikog znacaja sto za industriju pa i za narod, prosla vlast ni jedna nije ulagala u to, ova svake godine pravi kilometre i pruga i autoputeva, sve vam govori.

Olja

pre 1 godinu

Zajvaljujući sadašnjoj vlasti na celu sa Vučićem radi se na obnovi i izgradnji pruga koje su nekada bile zapostavljene,jer se u iste nije ulagalo.

Ana

pre 1 godinu

Srbija ulaze u razvoj svih vidova saobracaja, kako drumskog tako i zeleznickog.

Ivana

pre 1 godinu

Polako ali sigurno vraća se železnicki saobraćaj na velika vrata!

Gaga

pre 1 godinu

O vozu kao sto je Soko smo ranije mogli samo da sanjamo!

Ivana

pre 1 godinu

Ulaganje u putnu infrastrukturu je ključ razvoja jedne zemlje.

Jelena

pre 1 godinu

Izgradnja železničke infrastrukture se nastavlja. Srbija ide putem napretka.

Jasna

pre 1 godinu

Vučić će dovesti nive investitore. Ulagace se u izgradnju puteva, pruga.

Jablan

pre 1 godinu

Ovo će namomogućiti da brže stižemo nego kolima

Ruza Pavlovic

pre 1 godinu

Srbija napreduje svakodnevno ka svim poljima, nastavljaju da se grade nove pruge koje su od velikog značaja za Srbiju i srpski narod!

Sanja

pre 1 godinu

Srbija ulaže ogromna sredstva u modernizaciju svojih pruga.

Sanja

pre 1 godinu

Izgradnjom pruge će se mnogo olakšati putovanje između ovih gradova.

Aca

pre 1 godinu

Svaka nova infrastruktura u Srbiji je veliki napredak za sve njene građane.

Aca

pre 1 godinu

Država sve više ulaže u železničku infrastrukturu što je odlično.

mia

pre 1 godinu

Zeleznicka infrastruktira nikad razvijenija i jos novih projekata. Sve pohvale za drzavu i najavljena ulaganja.

Vlada

pre 1 godinu

Moderne železnice postaju stvarnost Srbije, i to je ono što nam je potrebno, jer će nas one povezati sa ostalim zemljama EU.

irena

pre 1 godinu

Vucic je izgradio zeleznicu kao niko pre njega.Shvatio je na vreme da je nasa drzava cvoriste evrope i jako bitan faktor da bude brzi protok robe i ljudi.

Vlada

pre 1 godinu

Izgradnja pruga donosi još bolji život ljudima, privredni napredak i još bolji životni standard.

uki

pre 1 godinu

zahvaljujuci mudroj politici razvili smo zeleznicki sektor mozda najvise u citavoj regiji. Srbija je cvoriste evrope i Vucic je na vreme rekonstruisao kako bi bili u korak sa najrazvijenim zemljama sveta.

deki

pre 1 godinu

Brze pruge su nuzne za razvoj drzave. Vucic je na vreme to shvatio zato je pokrenuo veliki broj projekta upravo u zeleznickom transportu.

Milica

pre 1 godinu

Infrastrukturno povezivanje sa zemljama u regionu je od značaja za uspešniju saradnju i tgovinu.

minja

pre 1 godinu

brze pruge su nuznost i preduslov za dalji drzavni napredak. Mozemo se pohvaliti sa svime sto je do sada uradjeno i puno toga sto je jos u planu.

marina

pre 1 godinu

Zeleznicki sektor nam je razvijeniji kao nikad ranije. Vucic je razumeo potrebu da se jedino tako moze obezbediti napredak drzave, zato i ulaze puno.

natasa

pre 1 godinu

Srbija ima najrazvijeniju zeleznicu u regiji i to zahvaljujuci Vucicu koji je pokrenuo najveci broj investicija kako bi smo isli u korak sa najrazvijenijim drzavama.

Milica

pre 1 godinu

Danas se u železnicu ulaže više nego poslednjih 50 godina.

aleksa

pre 1 godinu

Srbija se nalazi na raskrsnici evrope stoga je nuzno sto je moguce vise razviti zeleznicki saobracaj kako bi se odvijao sto brzi promet robe i ljudi.

Ika

pre 1 godinu

Nastavlja se borba za bolju Srbiju a razvijanje zeleznickog sektora je samo jedna karika u nizu koju je Vucic uzdigao i stavio na zdrave noge.

Maja

pre 1 godinu

Bez dobre putne i železničke infrastrukture nema ni napretka jedne države.

senad

pre 1 godinu

Brze pruge su nuzne za napredak drustva i dovlacenje novih investitora. Vucic to zna zato je mudro razvijao ovaj sektor do istorijskog maksimuma.

Maja

pre 1 godinu

Ulaganje u železničku infrastrukturu je od velikog značaja za napredak i razvoj Srbije.

Pavle

pre 1 godinu

Srbija postaje glavno zeleznicko cvoriste na Balkanu preko kojeg ce se kretati kako ljudi tako i roba, nastavkom izgradnje pruga Srbija ce se svrstati u red najrazvijenijih drzava Evrope

Tara

pre 1 godinu

Ulaganjem u železnicu ulažemo u ekonomsku budućnost Srbije.

Vasa

pre 1 godinu

Uz dobru koordinaciju sve se može. Izgradiće se još dosta pruga.

Cale

pre 1 godinu

Pruge su nam beoma bitne zbog novih investitora.

Cica

pre 1 godinu

Železnička infrastruktura nam je svake godine sve bolja i bolja.

niki

pre 1 godinu

svakim danom Srbija vidno sve vise napreduje najvise zahvaljujuci Vucicevoj politici, nekad smo vozovima isli 20 na sat a danas cak 200 na sat!

Aca

pre 1 godinu

Zeleznicki transport je buducnost ne samo u srbiji vec u svetu, vlast to razume i zato mozemo da im verujemo da cemo kao i do sad ici u korak sa svim evropski drzavama!

Ena

pre 1 godinu

Srbija se ubrzano gradi. To narod vidi i zato voli Vučića.

Mici

pre 1 godinu

Pruge su jako vazne I korisne za Srbiju! Radujem se pruzi ka jugu! Zahvaljujuci odgovornom politici polaku dovodimo saobracaj u red!

Beba

pre 1 godinu

Pruge su nam sad toliko modernizovane da smo konačno deo sveta.

Ivana

pre 1 godinu

Nasa zemlja se svakim danom sve više I više razvija u svim segmentima

iva

pre 1 godinu

Srbija može ponosno da se pohvali železnicama i vozovima kao i odličnim linijama bez kašnjenja.

Markic

pre 1 godinu

To je odlicna stvar i to ce pospesitti Nasu ekonomiju Jos vise.

Jovana

pre 1 godinu

Vase zalaganje i rad narod vidi i ceni! Podrska.

Ljubica

pre 1 godinu

Brza pruga od Beograda do Novog Sada i voz "Soko" su opravdali očekivanja građana, vratili su železnicu u život ljudi.

Branko

pre 1 godinu

Orijentacija na železnički saobraćaj, na beze pruge je fantastična. broj putnika koji se prevezao brzom prugom od beograda do Novog sada od 3 miliona, dovoljno govori. Ekološki najčistiji prevoz opravdava ulaganja u njega.

Jovan

pre 1 godinu

Vučić je shvatio da nam je položaj takv da prevoz putnika brzim vozovima jeste budućnost i za Srbiju. Povezaćemo se sa najužnijim tačkama EU ali i sa Severom. Ima nagoveštaja da i Hrvatska želi da rekonstruiše prugu prema Srbiji. Sve to govori koliko su ulaganja u brze pruge opravdana.

Rastko

pre 1 godinu

Izgradnjom brze pruge od Subotice, pa sve do makedonske granice jeste krajnji plan u pogledu rekonstrukcije postojeće pruge. U tome nas podržava i EU i delimično finansira izgradnju. Gotovo neverovatno zvuči podatak koji je Ana iznela da je za godinu dana vozom od Beograda do Novog Sada vozilo se 3 miliona putnika. Rado se svi voze vozom.

marko

pre 1 godinu

voz koji je uveden i napravljena pruga novi sad beograd tako je brze i jednostavnije stigne .presednik vucic je mnogo uradio za zemlju i narod.

Goga

pre 1 godinu

Srbija se razvija. Da, malo ide sporije u odnosu na druge evropske zemlje, ali pokusavamo da uhvatimo korak. Sa svim sprovedenim infrastrukturnim projektima i onima koje slede, bice ovo jedno lepo mesto za zivljenje.

Julijana

pre 1 godinu

Lepa nasa Srbija! Svakim danom sve izgradjenija ,modernija drzava,zahvaljujuci predsedniku Aleksandeu Vucic.

Nina

pre 1 godinu

Izgradnja brze pruge Beograd-Novi Sad i voz "Soko" su više nego opravdali očekivanja građana, promenili su naše navike i vratili železnicu u naš život.

Marko

pre 1 godinu

Srbija se sve više gradi i izgrađuje, izgradnja pruga doprineće boljem kvalitetu života svih građana Srbije!

Jana

pre 1 godinu

Srbija se oporavlja i cveta. Treba ulagati u svim sferama. Železnice Srbije doživljavaju preporod.

Nikola

pre 1 godinu

Brza pruga je važna stvar za Srbiju i srpsku železnicu.

Petar

pre 1 godinu

Saobracajna infrastruktura je zila kucavica svakog ekonomskog razvoja.

Anka

pre 1 godinu

Ulaganje u železnicu je od velikog značaja za našu zemlju!

Lola

pre 1 godinu

Saobraćajna infrastruktura je posebno značajna za funkcionisanje ne samo građana Srbije, već i čitave ekonomije. Raduje sto se ne odustaje od razvoja različitih segmenata društva i pored brojnih problema sa kojima se suočava Srbija kad je u pogledu KIM.

Lena

pre 1 godinu

Ulaganje u infrastrukturu zeleznice je veoma bitno. Stranka koju predvodi Aleksandar Vucic se bori da Srbija napreduje, da se razvija na svim poljima.

Zule

pre 1 godinu

Izgradnjom Srbija postaje metropola, centar Zapadnog Balkana!

Jelena

pre 1 godinu

Postaje samo zato što imamo predsednika koji misli na svoj narod.

Natasa

pre 1 godinu

Sto bolja i brza komunikacija između gradova znaci veći dolazak stranih investitora

Dada

pre 1 godinu

Zeleznica Srbije je jako napredovala u poslednjih nekoliko godina. Bravo za trud

Hana

pre 1 godinu

Bolja putna infrastruktura znaci bolja ekonomija

Jovana

pre 1 godinu

Železnica je jako bitna za dalju komunikaciju

Lalović Slobodan

pre 1 godinu

Nikada se nije toliko ulagalo u železnicu kao u poslednjih nekoliko godina. Srbija je podigla svoju železnicu na evropski nivo i ubrzano razvija infrastrukturu.

Bojan

pre 1 godinu

Železnica će nam biti po ugledu na svetske sile

Sloba

pre 1 godinu

Napredak Srbije ne vidi samo onaj ko ne želi da vidi realnost.

Ruza

pre 1 godinu

Razvoj zeleznice je od velikog značaja za jednu drzavu. U zadnjih par godina mnogo je ulozeno u nase zeleznice

Katarina

pre 1 godinu

Konstantno se grade pruge i ulaze u modernizaciju zeleznice

Ana

pre 1 godinu

Srbija sa svakog dana sve više i više razvija i više gradi.

Veljko

pre 1 godinu

Razvija se zeleznica u koju nije ulagano dugi niz godina,zahvaljujuci Vucicu

Milijada

pre 1 godinu

I pored rešavanja problema KiM i svih ucena, Srbija se gradi nikad brže i nikad jače.

Mara

pre 1 godinu

Dugi niz godina nije se ništa ulagalo u železnicu , železnice su se malo koristile a trenutna vlada rešila je to da promeni na bolje tako što se rekonstruišu stare pruge i ujedno grade nove a protiv se ne zagađuje životna sredina.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija