• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.07.2024

14:57

Petković sa Devenportom: Očekujemo snažnije angažovanje Oebsa u oblasti zaštite prava Srba

printscreen

Politika

Petković sa Devenportom: Očekujemo snažnije angažovanje Oebsa u oblasti zaštite prava Srba

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković primio je danas u oproštajnu posetu šefa Misije Oebsa na tzv. Kosovu Majkla Devenporta istakavši da očekuje veće angažovanje ove organizacije zato što je prištinski režim stvorio nemoguće uslove za život Srba na Kosovu i Metohiji.

- Na početku razgovora Petković je naglasio da Alјbin Kurti, time što ne želi da formira Zajednicu srpskih opština punih 11 godina, na šta ga obavezuju dogovori iz 2013. i 2015. godine, jasno pokazuje da ga zapravo ne intersuje dijalog. Govoreći o položaju srpskog naroda u pokrajini, direktor Kancelarije je istakao da je prištinski režim stvorio nemoguće uslove za život Srba na KiM, počevši od svakodnevnih nasilnih pritisaka, ugrožavanja lјudskih i političkih sloboda i proizvolјnih hapšenja Srba pod lažnim optužbama za navodne ratne i razne druge zločine, zabrane dinarskog platnog prometa, zabrane prometa robe iz centralne Srbije, gušenja srpskih institucija - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Sve to, nastavlja se, dovelo je do toga da se sa severa tzv. Kosova Srbi kontinuirano iselјavaju i da taj proces traje i dalјe, što su mnogi međunarodni faktori takođe konstatovali.

- I pored nedvosmislenih činjenica koje pokazuju da Priština jednostranim potezima i svakodnevnim incidentima, kontinuirano izaziva eskalaciju stanja na terenu, što može imati opasne i dalekosežne posledice, Beograd ostaje posvećen miru i dijalogu - istakao je Petković.

On je na kraju razgovora naglasio da Beograd očekuje da se Oebs snažnije angažuje u oblasti zaštite prava Srba i drugih nealbanskih zajednica na tzv. Kosovu i u oblasti uspostavlјanja vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane.

Petković je ukazao na potrebu da te aktivnosti na terenu budu mnogo vidlјivije i intenzivnije.

- U suprotnom, politika koju prištinski režim sprovodi prema srpskom narodu preti da potpuno poništi sve do sada dogovoreno i da dovede do ozbilјnog ugrožavanja mira i opasne destabilizacije regiona, što Beograd nikako ne želi - istakao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21