• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.08.2024

15:32

Ministarka Đedović odbrusila Draganu Đilasu: Zakon o rudarstvu je promenjen dok je on bio na vlasti, ali na štetu države!

Fotoilustracija/Insajder/Insatgram dubravka.djedovic

Politika

Ministarka Đedović odbrusila Draganu Đilasu: Zakon o rudarstvu je promenjen dok je on bio na vlasti, ali na štetu države!

Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubarka Đedović Handanović odgovorila je na izjave Dragana Đilasa o zakonskom uređenju rudarstva.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović reagovala je na predloge predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa o tome kako zakonski da se uredi sektor rudarstva u Srbiji, navodeći da je zakonskim rešenjima od 1995. do 2005. godine nosilac istraživanja imao prioritet, ali nije apriori mogao postati i nosilac eksploatacije sirovine, odnosno morao se potpisati ugovor sa državom u vezi sa eksploatacijom.

Đedović je ocenila da dok je Đilas bio na vlasti zakon jeste promenjen, ali na štetu države i navela da je 2006. godine izmenama Zakona o rudarstvu, napravljen bitan zaokret tako što je obrisan deo obaveznog ugovaranja sa državom, dok će izmenama koje se pripremaju biti dodatno zaštićeni interesi države.

- Povodom populističkih predloga Dragana Đilasa o zakonskom uređenju rudarstva u Srbiji, podsećam da je zakon promenjen dok je on bio na vlasti, ali na štetu države! Zakoni od 1995. do 2005. godine davali su prioritet nosiocu istraživanja, ali nije mogao postati nosilac eksploatacije bez ugovora sa državom. Izmene Zakona o rudarstvu iz 2006. ukinule su obavezno ugovaranje sa državom.

Ministarstvo rudarstva i energetike priprema izmene Zakona o rudarstvu kako bi još više ojačalo kontrolu i zaštitilo interese države!

Što se tiče zabrane izvoza sirovina, to je bajkovit predlog s obzirom na međunarodne obaveze Srbije, posebno u vezi sa EU. Da li Đilas predlaže prekidanje odnosa sa EU i izolaciju Srbije i od ostatka sveta?

Slično pitanje se postavlja i za predlog o nacionalizaciji imovine i prava investitora - da li to ima za cilj da otera investitore (kako domaće tako i strane) ili poboljša investicionu klimu? Jel to podrazumeva izolaciju Srbije ili napredak Srbije? Ne želi odnose sa Kinom i Rusijom, a onda predlaže prekidanje pristupnih pregovora sa EU, takvim zakonodavnim rešenjima. Liči da mu je cilj da izoluje Srbiju i prekine dalji rast i napredak naše zemlje. A izolacija od celog sveta znamo šta bi nam donela, i politicki i ekonomski.

Rudarstvo je ključni sektor za razvoj naše privrede i ekonomije, tako je bilo vekovima unazad i biće ubuduće, i zato ga treba uređivati odgovorno i temeljno, a ne iznositi paušalne, populističke i bajkovite predloge koji ni na papiru ne izgledaju dobro, a kamoli u praksi - istakla je Đedović.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

Za mržnju u Srbiji nema mesta! Ženi koja je pretila vlasniku poslastičarnice "Pelivan" određeno zadržavanje!
Hronika

Za mržnju u Srbiji nema mesta! Ženi koja je pretila vlasniku poslastičarnice "Pelivan" određeno zadržavanje!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za tehniku, Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, Posebnim odeljenjem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala uhapsili su Lj. K. (1968) iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

21.08.2024

17:24

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Terzić zagrmeo! Očekivao sam bolju Zvezdu!
Crvena zvezda

Terzić zagrmeo! Očekivao sam bolju Zvezdu!

Očekivao sam bolju igru Crvene zvezde, a sve priče o teškom gostovanju u Bodeu su se ispostavile kao tačne, poručio je Zvezdan Terzić, generalni direktor crveno-belih nakon što je Bode Glimt savladao izabranike Vladana Milojevića.

21.08.2024

11:18

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija