• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.08.2024

15:33

Arlov uručio stipendije i pomoć srpskoj deci sa Kosova i Metohije ukupne vrednosti 3.100 evra

Informer/Odbor za pomoć KiM iz Banja Luke

Politika

Arlov uručio stipendije i pomoć srpskoj deci sa Kosova i Metohije ukupne vrednosti 3.100 evra

Podeli vest

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke Milorad Arlov danas je na administrativnom prelazu Jarinje uručio sedam četveromesečnih stipendija u vrednosti 2.800 evra za sedmeoo srpske dece iz: Kosovske Kamenice, Gnjilana, Novog Brda, Gračanice, Kosvske Mitrovice, Zvečana i Leposavića sa Kosova i Metohije.

Drugi put pomoć od 300 evra uručena je Dragani Ađić, samohranoj majci troje male dece izbeglice koja je prognana iz Republike Srpske Krajine sa ostalih 220.000 Srba u Oluji 1995. godine. Dragana  nakon 29 godina proterivanja, etničkog čišćenja i ekzodusa Srba iz Hrvatske još uvek živi u izbegličkom centru u Leposaviću.

Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke uz mnoge velike humane projekte za srpsku decu i Srbe na Kosovu i Metohiji zahvaljujući humanim ljudima već devetu godinu stipendira i pomaže decu kojima je pomoć potrebna.

Moramo se posebno zahvaliti penzioneru iz okoline Doboja koji već devetu godinu izdvaja godišnje 7.200 evra svojih ličnih sredstava i preko našeg Odbora pomaže srpsku decu na Kosovu i Metohiji. Hvala i jednoj humnoj ženi iz Istočnog Sarajeva, ali naši donatori oboje hoće da budu anonimni i mi to poštujemo i neizmerno zahvaljujemo.

- Žao mi je što već četiri godine od 26. juna 2020. stipendije i pomoć uručujem na aministrativnom prelazu Jarinje jer mi ni ovog puta Priština nije dozvolila ulazak za versku i humanu posetu  Kosovu i Metohiji planiranu od 18 do 20. avgusta. Pomoć svima planirao sam podeliti u nedjelju 18. avgusta u velepnom Dnevnom centru "Podrži me - 9. januar" u Kosvskoj Mitrovici.

- U ove više od četiri godine 9 puta sam vraćan uz šturo obrazloženje da bi mojim ulaskom bila narušene: međunarodna, diplomatjka, bezbednosna i zdravstvena situacija na "Kosovu", i još preko 12 puta odbijan od strane Prištine moj zahtev za nesmetan ulazak gde je narušena više godina moja sloboda kretenja o kojoj sam više puta kao i sada obavestio i međunarodne institucije i organizacije UNMIK, EULEKS i mnoge druge ali bez pomaka u skidanju nepravedne zabrane.

Foto: Informer/Odbor za pomoć KiM iz Banja Luke

 

- Kratko vreme koje provedem na Jarinju sa decom, njihovim roditeljima za mene je posebno i mnogo mi znači da razgovaram sa običnim ljudima o njihovom teškom životu na Kosovu i Metohiji. Svaki put do sada kada sam pre nesmetano mnogo puta odlazio na Kosovo i Metohiji i ovde sa Jarinja mnogo puta do sada i danas prenosim neizmernu zahvalnost porodica i dece sa Kosmeta humanim ljudima i humanoj Republici Srpskoj. Sve su to većinom školska deca i finasijska pomoć u pravo vreme pred početak nove školske godine kada su troškovi porodica najveći, pogotovo onih koje imaju više dece i učenika - naveo je Arlov.

- Veliki značaj što sam se ovdje na Jarinju sastao sa rukovdstvom i predsednicom Dnevnog centra "Podrži me -9. januar" iz Kosovske Mitrovice Ivanom Rakić gde smo razgovarali o planovima opremanja i funkcionisanja ovog velikog projekta našeg Odbora namenjenog deci i mladima sa poteškoćama u razvoju. Njihova zahvalnost Odboru i Republici Srpskoj je neizmerna jer ovaj centar mnogo im znači. Odbor je ovaj centar izgradio i polovično opremiju u proteklih 5 godina zahvaljujući velikoj humanosti Republike Srpske. Planiramo na jesen pokrenuti nekoliko humanitarnih akcija da ga pokušamo završiti u potpunosti rekao je Arlov.

Samohrana majka Dragana Adžić sa Banije iz okoline Gline iz Hrvatske koja ima troje male dece od kojih jedno sad kreće u prvi razred osnovne škole zahvaljuje se Odboru na ovoj i pomoći koju je dobila krajem aprila ove godine.

- Nigde ne radim, snalazim se i preživljavam, ne znam dokle i koliko ću moći ovako. Dom i normalan smještaj za mene i moju decu bio bi od izuzetne koristi i pomoći da deca odrastaju u normalnim uslovima. Mnogi koji su prošli život u prihvatnim centrima razumeju kakav je to život - poručila je Dragana i moli humane ljude da pomognu njoj i njenoj deci.

Ana i Dalibor Vuković iz Zvečana koji imaju 11 dece, a njihovu petogodišnju Kseniju stipendiramo više godina, zahvalili su se Odboru i donatorima i poručili da ostaju i opstaju na Kosovu i Metohiji zahvaljujući podršci ovakve vrste koliko materijalnoj još više moralnoj jer im mnogo znači da nisu sami što je za njih velika podrška.

Foto: Informer/Odbor za pomoć KiM iz Banja Luke

 

Nikolija Maksimović iz Kosovske Kamenice koju Odbor stipendira od 2016.godine veliku zahvalnost upućuje donatoru jer sva sredstva koristi za lečenje bolesti srca koje ima od rođenja.

Ilija Ristić iz Novog brda iz porodica koja ima petero dece za desetak dana kreće u prvi razred srednje škole i mnogo mu znači ovakva pomoć baš na početku školske godine.

- Svako dete koje pomažemo ima i njihove porodice imaju tešku i tužnu životnu priču. Ali svi imaju jednu muku, ne osećaju se sigurno i bezbedno na Kosovu i Metohiji. To je iskreni stav svih majki, očeva i veće dece sa kojima sam danas bio i razgovarao na Jarinju. 

Mnoge priče, životi Srba su muka i teški su na našem Svetom Kosovu i Metohiji. Zato se uvek sa tugom vraćam kada ih glegam kao odlaze preko adminastrivnog prelaza. Ali i takvim uslovima života ne žele da našpuštaju svoje rodne krajeve, kuće i domove, Svetu srpsku zemlju i na tome im moramo biti zahvalni - rekao je Arlov i poručio svim humanim ljudima da pomognu naš srpski narod na Kosovu i Metohiji u njihovo opstanku i težnji očekivajući normalan život.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Sprema se napad?! Uzbuna u NATO bazi u Nemačkoj!
alarm!

Sprema se napad?! Uzbuna u NATO bazi u Nemačkoj!

Vazdušna NATO baza u nemačkom gradu Gajlenkirhenu i danas ostaje u stanju povišene pripravnosti, izjavila je portparolka baze nakon što je tokom noći podignut nivo bezbednosti na osnovu obaveštajnih informacija koje ukazuju na potencijalnu pretnju.

23.08.2024

12:02

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija