• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.08.2024

09:56

Đurić upozorava: Kurti preuzimanjem kontrole nad mostom na Ibru želi da završi proterivanje Srba sa KiM!

Zoran Sinko

Politika

Đurić upozorava: Kurti preuzimanjem kontrole nad mostom na Ibru želi da završi proterivanje Srba sa KiM!

Podeli vest

Kosovska Mitrovica je jedina multietnička gradska sredina na Kosovu i Metohiji i zato je meta etnonacionalističkog režima Aljbina Kurtina koji želi da preuzimanjem kontrole nad mostom na Ibru stvori preduslove za dodatni pritisak na srpsku zajednicu, i time završi posao započet pre 25 godina na proterivanju Srba sa KiM, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

- Ono što je za nas kao srpsku diplomatiju ključno to je da čitavoj međunarodnoj zajednici predstavimo o čemu se ovde radi. Ovde se radi o jednoj organizovanoj, dobro osmišljenoj, vrlo precizno realizovanoj kampanji - rekao je Đurić za RTS.

Dodao je da etničko nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji, koje je nekada političko i verbalno, nekada se ogleda i u desetinama protivpravnih hapšenja, otimanju srpskih lokala, preduzeća na severu KiM i onemogućavanja poslovne, fizičke, bezbednosne, svake druge egzistencije srpskog naroda. Istakao je kontrast u delovanju između Kurtijevog režima i zvanične Srbije, države Srbije, nikada nije bio veći.

 - Mi delujemo u smislu podrške i našoj i svim drugim zajednicama na Kosovu i Metohiji. Delujemo u smislu jačanja vladavine prava, podrške dijalogu u Beogradu i Prištini. Oni, sa druge strane, neće čak ni da se odazovu pozivima visokog predstavnika Europske unije, visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, na sastanke, kao što je bilo prošlog meseca - rekao je on.

Na molbu da pojasni svoju raniju izjavu da bi voleo da vidi energičniju reakciju međunarodne zajednice i na terenu, rekao je da to znači da su verbalne osude tog režima i njegovog delovanja dobre, ali da moramo da budemo potpuno sigurni da će u slučaju da Kurtijev režim zaista nasrne na fizičku egzistenciju našeg naroda na severu KiM, izvršiti svoj mandat. Govoreći o pismu koje je poslao Američkom nacionalnom demokratskom institutu (NDI) zbog učestvovanja Aljbina Kurtija na nacionalnoj konvenciji Američke demokratske stranke u Čikagu, rekao je da je tim povodom juče razgovarao sa predsednicom NDI.

- Saradnja Srbije i NDI-a je u mnogim segmentima veoma značajna i odvija se godinama. Nastaviće se i u budućnosti. Srbija ima i druge predstavnike na demokratskoj i nacionalnoj konvenciji i u tom razgovoru izložio sam naše viđenje i našu poziciju, predstavio razloge zbog kojih mislim da njegovo učešće na takvim skupovima nije dobra ideja - rekao je Đurić.

Pojasnio je da je Nacionalni demokratski institut nevladina organizacija i da njeno delovanje ne odražava zvaničnu politiku SAD. Kada je reč o prioritetima na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu istakao je da će glavni prioritet države biti nastavak razvoja Srbije, unapređenje životnog standarda građana a što se spoljne politike tiče nastaviće se sa stvaranjem novih prijatelja a jedan od strateških prioriteta za Srbiju je članstvo u Evropskoj uniji


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

Sud BIH odlučuje o izručenju jataka šiptarskog teroriste Fatona Hajrizija: Uhapšen u Bijeljini posle ubistva policajca kod Loznice
Hronika

Sud BIH odlučuje o izručenju jataka šiptarskog teroriste Fatona Hajrizija: Uhapšen u Bijeljini posle ubistva policajca kod Loznice

Zoran Miletić, osumnjičen da je pomagao šiptarskom teroristi Fatonu Hajriziju, koji je, u Lipničkom Šoru, kod Loznice, ubio policajca Nikolu Krsmanovića i ranio njegovog kolegu Vjekoslava Ilića, pojaviće se sutra pred Sudom BIH, nakon čega će sudije doneti odluku da li će, po zahtevu iz Beograda, on biti izručen srpskom pravosuđu ili ne.

21.08.2024

11:29

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija