• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

18.03.2022

10:47

ŠTA ĆE NAMA RIO TINTO! Ekološka bomba opet zapretila reci Lim, pronađeno rešenje za uklanjanje GOMILE SMEĆA?!

RINA

Vesti

ŠTA ĆE NAMA RIO TINTO! Ekološka bomba opet zapretila reci Lim, pronađeno rešenje za uklanjanje GOMILE SMEĆA?!

Podeli vest

Ekološka bomba pretila je da ugrozi jednu od nekada najčistijih evropskih reka. Gomile smeća plutale su Limom, ali slike koje sada stižu su potpuno drugačije.

Postavljanjem sajle rešen je dugogodišnji veliko problem, a Eko udruženje Jastreb iz Priboja počelo je sa uklanjanjem otpada sa plutajuće sajle kod železničke stanice Bistrica, na teritoriji opštine Nova Varoš.

Sa otapanjem snega sa okolnih brda stigla je nova tura smeća,a procene su da se kod lančanice koja je locirana ispod železničke stanice u Bistrici zaustavilo oko 100 kubika plutajućeg otpada.

"Ovih dana bilo je na društvenim mrežama priče – evo smeća na lančanici. Ljudi moraju da razumeju da je upravo to i svrha lančanica, da se smeće skuplja kod njih a ne da pluta po celom jezeru.

Foto: RINA

 

Kao što vidite krenuli smo sa akcijama uklanjanja otpada, što ćemo, sa dolaskom lepšeg vremena, konstantno i raditi", kaže Siniša Laković iz Eko udruženja Jastreb i dodaje da je na proleće planirana ekološka akcija uklanja otpada između lančanica i po usecima, kako bi Potpećko jezero spremno dočekalo turiste.

Za gradnju tri plutajuće barijere – lančanice koje bi trebalo da spreče prodor smeća u područje brane Hidroelektrane “Potpeć”, opštine Priboj, Prijepolje i Nova Varoš dobile su 70 miliona dinara od Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Foto: RINA

 

"Poslednji put, plutajući otpad sa lančanice na Limu na teritoriji novovaroške opštine uklonjen je 4. januara. Tokom prethodna dva meseca minula dva i po meseca fizički je bilo nemoguće uklanjati otpad zbog neadekvatnih vremenskih prilika i leda koji se formirao na površini vode", ističe Laković.

Prva lančanica, nakon izmeštanja iz Velike župe, postavljena je u Jagodnjaku kod Prijepolja, druga ispod železničke stanice Bistrica a treća, dva kilometra od brane u Potpeću gde je jezero najuže.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dodi

pre 2 godine

Jesu li ovi "ekolozi" bili na čišćenju? Ili su opomenuli Crnogorce da nije lepo prljati drugu državu, pošto mi imamo dosta svoje stoke?

Solo

pre 2 godine

Kad pogledamo nase reke i kako se odnosimo onda znamo da nismo ni ekoloski blizu a kamoli da radimo na ciscenju reka koji su prozvod nasih individualaca koji brinu o tome i nekako uspeju da privuku paznju nekih pratilaca ali Srbi nazalost su nemaran i aljkav narod koji baca gde god stigne..drugo mi nemamo rancere koji bi obezbedjivali reke 24 sata i kaznjavali aljkave pojedince po dzepu..

dera

pre 2 godine

Rešenje je prosto . Svaki gradjanin koji donese dokaz u vidu video snimka ( mob. tel. ) dobija od države 1 000 evra , a počinioc zagadjenja kaznu od 1 000 evra + da očisti ceo prostor oko mesta gde je bacao otpad , ako neće onda zatvor , obračunaju se troskovi uklanjanja divlje deponije i ta se suma podeli sa vrednošću zatvorskog dana , preračuna se i dosudi kazna , pa ko voli neka izvoli .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada
Politika

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada

Mađarska će tokom svog predsedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. jula, otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom i voditi međuvladine razgovore sa svih pet kandidata za članstvo Zapadnog Balkana u okviru svojih nastojanja da ubrza proširenje EU u tom regionu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

26.06.2024

12:58

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set