• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.08.2024

09:59

Evo kako je Srbija mogla da izbegne "Oluju"! Ključ je bio u jednom planu koji je odbačen bez pregovora! (VIDEO)

Peđa Milosavljević

Live TV

Evo kako je Srbija mogla da izbegne "Oluju"! Ključ je bio u jednom planu koji je odbačen bez pregovora! (VIDEO)

Podeli vest

Operacija Oluja počela je 4. avgusta 1995. godine. Koji je bio cilj i da li se Oluja mogla izbeći? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je istoričar Petar Panić.

Profesor istorije Petar Panić rekao je da je "Oluja" bila egzodus našeg naroda koji se može uporediti samo sa Drugim svetskim ratom.

-Cilj ove operacije bilo je zauzimanje ostatka teritorije Republike Srpske Krajine koji nije zauzet Bljeskom. Mi treba da se zapitamo šta smo mi mogli učiniti da do Oluje ne dođe. Imali smo pokaznu vežbu 1. maja 1995. godine kada je hrvatska vojska zauzela prostor Slavonije. Tu smo videli kako se za svega četrdeset osam sati može zauzeti teritorija. 30. maja imali smo promociju njihovog najmodernijeg naoružanja. Čak su pokzali i S300. U takvoj situaciji, kada imate razmer snaga 3,5 : 1. Imate diplomatsku podršku koja stoji iza Hrvatske. Imate Nemačku, Vatikan, ozbiljne saveznike. Republika Srpska Krajina nema saveznike, nju nije priznala čak ni Srbija. Srbija se u tom momentu oporavljala od hiperinflacije. Onda kažu zašto Srbija nije pomogla- rekao je Petar Panić.

Foto: Pedja Milosavljević

 

On je govorio i o planu Z4 koji je mogao da predstavlja rešenje da su Srbi hteli o tom planu da pregovaraju.

-Na kraju smo mali plan Z4. On je predviđao nekih 11 opština sa srpskom većinom koje bi pripale Krajini. Taj plan je u tom trenutku bio neprihvatljiv. Ta krajina bi imala svog predsednika, svoju policiju, sudstvo, svoju apsolutnu autonomiju. Tuđman je rekao da su mu doneli srpsku državu u državi. Bilo je ipak potrebno sesti i pregovarati. Hrvati su jedva dočekali da mi to odbijemo da bi imali opravdanje za operaciju "Oluja". Koliko god je taj plan Z4 bio loš, o tom planu je moglo da se pregovara, ako treba i dve godine. U takvoj situaciji, pregovori su jedino rešenje. Bolje je sto godina pregovarati, nego jedan dan ratovati. Vi ste stavli na kocku 200.000 ljudi- rekao je Panić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija