• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.06.2021

12:13

Evo kada će biti preliminarni rezultati male mature! Osmaci polagali treći test u okviru završnog ispita

Društvo

Evo kada će biti preliminarni rezultati male mature! Osmaci polagali treći test u okviru završnog ispita

Podeli vest

Ove godine, Vlada RS i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku Kancelarije za eUpravu i Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja nastavili su unapređenje procesa sprovođenja završnog ispita za učenike osnovnih škola.

Ispit je polagalo preko 68.000 učenika, a preliminarni rezultati će biti objavljeni 27. juna od 10 časova na portalu www.mojasrednjaskola.gov.rs. Da podsetimo, ove godine je prvi put puštena u funkciju ova platforma koja na jednom mestu roditeljima omogućava da elektronski obave sve aktivnosti u pravcu završetka osnovne i upisa u srednju školu svoje dece. 

Roditelji su mogli elektronski da podnesu prijavu za prijemne ispite, kao i da steknu uvid u rezultate prijemnih ipita, a na istoj veb adresi će moći da vide preliminarne rezultate završnog ispita. Prvi put ove godine će roditelji moći da podnesu i žalbe elektronskim putem na istoj platformi, a uvid u konačne rezultate će imati 2. jula od 8č.

Prethodne godine je po prvi put uspostavljen sistem realizacije završnog ispita koji je digitalizovan u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova.

Po ugledu na prethodnu školsku godinu, distribucija testova se vrši u saradnji sa Poštom Srbije i MUP-om, a testovi se nakon završetka skeniraju na 11 punktova i digitalno šalju u sistem na pregledanje.

Softver, koji je prošle godine napravljen specifično za ovu namenu, ove godine je značajno unapređen u skladu sa iskustvima nastavnika koji su vršili pregledanje. Pitanja zatvorenog tipa se pregledaju automatski, a pitanja otvorenog tipa softver šalje ovlašćenim nastavnicima da pregledaju putem računara. Nastavnici ne znaju čiji test pregledaju, a svako otvoreno pitanje se šalje na pregled kod dva nastavnika kako bi se obezbedila nepristrasnost i izbegle se eventualne greške. 

Prvog dana ovogodišnjeg završnog ispita, u pregledanje maternjeg testa je bilo uključeno 1.800 nastavnika, što predstavlja značajno smanjenje u odnosu na godine kada je pregledanje vršeno ručno u školama. Takođe, s obzirom da je šifriranje testova kompletno digitalizovano, prestala je potreba za angažovanjem mnogobrojnih šifranata koji su taj posao obavljali ranije.

Inoviranim postupkom se postiže maksimalna transparentnost i objektivnost u pregledanju testova, a značajno se smanjuje vreme koje nastavnici treba da utroše za pregledanje. Najviše koristi od ovih promena imaju učenici i njihovi roditelji jer mogu biti sigurni da su sva deca imala jednak tretman u procesu pregledanja, a uvid u sve rezultate mogu steći i eventualne žalbe mogu podneti na novoj jedinstvenoj platformi kreiranoj upravo za njih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)
Live TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)

Puna dva dana priča se o Savetu bezbednosti u UN. U Specijalnoj emisiji Informera o temi Rezolucije u Srebrenici govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i predsednik poslaničke grupe PUPS-a Stefan Krkobabić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog Andreja Lović iz Nemačke i novnar Igor Damjanović iz Donjecka, kao i Vojkan Milošević, direktor Centra za antiterorizma i Olga Ravasi, gopolitički strateg.

25.05.2024

20:02

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija