• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

10.02.2022

17:25

MAJSTOR "ODRAO" BEOGRAĐANKU! Rekao je da će popravka koštati 10.000, kada je videla račun POBESNELA JE! Za pola sata posla joj uzeo OVOLIKO novca!

Društvo

MAJSTOR "ODRAO" BEOGRAĐANKU! Rekao je da će popravka koštati 10.000, kada je videla račun POBESNELA JE! Za pola sata posla joj uzeo OVOLIKO novca!

Podeli vest

Jedna Beograđanka je na svom Tviter nalogu objavila fotografiju računa vodoinstalatera, koji joj je, kako ona piše, kad ga je pozvala i objasnila kakav je kvar u pitanju rekao da će usluga koštati 10.000. Međutim, nakon popravke kvara naplatio joj je 26.000 dinara!

Novi Zakon o zaštiti potrošača koji je stupio na snagu u decembru predviđa da je majstor u obavezi da za svaki račun veći od 5.000 dinara naprave specifikaciju troškova.

- Vodoinstalater kojeg sam zvala rekao mi da će popravka koštati oko 10.000! Došao, upalio aparat, pročistio sve, trajalo nekih pola sata i uzeo mi 26.000! Zvala ga i rekao mi da dinar jedan neću dobiti nazad - napisala je u Beograđanka.

Foto: prinstcreen

Ovaj tvit izazvao je lavinu komentara na Tviteru, pa su mnogi tviteraši u komentarima pisali da su i oni imali slična iskustva sa majstorima

Jovan Ristić, pravnik u organizaciji potrošača Efektiva, rekao je za Kurir da je strašno što i dalje imamo ovakve slučajeve, a novi Zakon o zaštiti potrošača se odavno primenjuje.

- Zakon je promenjen i stupio je na snagu pa se trgovci i majstori ne mogu praviti da ne znaju za nove odredbe i da i dalje mogu potrošačima da rade šta im se prohte. Svetujem potrošačima da ovakvim majstorima nikako ne gledaju kroz prste, već da ih što više prijavljuju nadležnim institucijama i potrošačkim organizacijama kako bi trgovci shvatili da ne mogu tek tako da se igraju sa građanima - kaže Ristić i podseća da je jedna od novina Zakona o zaštiti potrošača da su majstori u obavezi da za svaki račun veći od 5.000 dinara naprave specifikaciju troškova.

Prema njegovim rečima ova odredba obavezuje majstore i druge pružaoce usluga da za svaki račun veći od 5.000 dinara napišu šta tačno rade i kupuju, kao i koliko to košta.

- Zbog toga ne mogu da daju cenu odokativno, kako je to bilo nekada, a i ne mogu da zahtevaju povećanje cene za više od 15 odsto proračuna - kazao je Ristić.

Foto: prinstcreen

Iz Udruženja za zaštitu potrošača savetuju građane da prilikom ugovaranja majstorskih i servisnih usluga obavezno unapred zahtevaju od majstora pismenu potvrdu na kojoj su definisani elementi posla kako ne bi došlo do ovakvih neprijatnosti.

- Ukoliko majstor ne izda predračun mušteriji za iznos usluge preko 5.000 dinara, tržišna inspekcija koja kontroliše njihov rad može da napiše novčanu kaznu koja iznosi od 300.000 do 2.000.000 dinara - predviđa Zakon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!
Šta se dešava

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!

Redžep Tajip Erdogan još jednom je demonstrirao svoje majstorstvo političke fleksibilnosti. Na susretu sa Vladimirom Putinom na marginama samita ŠOS u Astani, Erdogan je pozvao ruskog lidera u Tursku. On je obećao da će Turska naručiti izgradnju nove nuklearne elektrane od Rusije, da će kupovati više prirodnog gasa i da će generalno povećati bilateralni trgovinski promet na 100 milijardi dolara.

03.07.2024

22:58

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija