• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

17.05.2022

07:00

NEVIĐENA PREVARA! MALVERZACIJE SA TURISTIČKIM ARANŽMANIMA ZA EGIPAT! Dokazano! Agencije naplaćuju nepostojeće troškove za gorivo

Informer DN

Društvo

NEVIĐENA PREVARA! MALVERZACIJE SA TURISTIČKIM ARANŽMANIMA ZA EGIPAT! Dokazano! Agencije naplaćuju nepostojeće troškove za gorivo

Podeli vest

Turistima koji su uplatili letovanje u Hurgadi agencija "1A travel" poslala mejl u kom traži da doplate još 129 evra za "troškove goriva i aerodromske takse" iako je avio-kompanija "Er Kairo" već uračunala sve to u cenu avio-karte

Srpskim turistima koji su uplatili letovanje u Egiptu turistička agencija "1A travel" traži da doplate nepostojeće troškove za gorivo i aerodromske takse od čak 129 evra!

Kakvim malverzacijama se bavi ova turistička agencija, ukazala nam je jedna čitateljka iz Beograda (ime poznato redakciji) koja za Hurgadu treba da putuje 3. juna.

Dodatni troškovi

- Uplatili smo letovanje u Hurgadi još pre nekoliko nedelja. Pre neki dan su nam iz agencije "1A travel" poslali mejl i tražili da doplatimo još 129 evra, jer je navodno poskupelo avio-gorivo i aerodromske takse, pa i da je naš aranžman skuplji. Ništa mi nije bilo jasno jer su nam prilikom sklapanja ugovora u agenciji rekli da letimo redovnom linijom kompanije "Er Kairo" i da kod takvih letova nema dodatnih troškova. Bilo mi je lakše što je u pitanju redovna linija i što neće doći do nepredviđenih situacija, kao što to ume da bude slučaj sa čarter-letovima. Između ostalog, bila sam sigurna i da je redovan let garancija da neće doći do poskupljenja cene karte, jer mi se to dosad nije desilo, niti nekome koga ja znam. Zato mi je sve ovo veoma čudno - kaže naša sugrađanka i dodaje:

Foto: Informer DN

- Naknadno smo saznali da iako smo uplatili ceo aranžman, agencija tek tri dana pred let uplaćuje avio-kompaniji naš novac. Znači, ona i po više meseci obrće novac putnika, umesto da odmah uplati deo za avio-kartu. Ovako ispada da agencije čekaju da karta realno poskupi pred sam let, a onda mi moramo da doplatimo nešto što nazivaju "troškovi za gorivo". Koja je onda svrha uplaćivati aranžman mesecima unapred da bismo jeftinije prošli, kad će nas sad koštati mnogo skuplje. Ispada da je posle dodatnih troškova cena avio-karata izjednačena sa trenutno aktuelnom cenom na sajtu "Er Kaira". Za moju četvoročlanu porodicu to je dodatni trošak od čak 500 evra!

Da stvar bude još sumnjivija, na sajtu agencije "1A travel" navodi se da je cena takse za gorivo za let koji se realizuje 3. juna svega 24 evra, a ne 77, kako su putnike obavestili u mejlu.
I na sajtu kompanije "Er Kairo" stoji napomena da se nakon kupovine avio-karte ne može dodatno naplaćivati taksa za gorivo. Međutim, to agenciji "1A travel" očigledno nije dovoljno, pa ona od svojih putnika traži da joj uplate dodatni novac!

Sa druge strane, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije ("Juta") Aleksandar Seničić kaže da redovan let nije garancija da neće doći do poskupljenja avio-karte.

- Svakako da redovna linija donosi veću sigurnost putniku od čarter-leta, jer u ovom slučaju nema šanse da usled malog broja putnika let bude otkazan - objašnjava naš sagovornik.

Foto: Informer

Aleksandar Seničić

Seničić dodaje da turistička agencija nije u obavezi da avio-karte kupi odmah nakon što putnik uplati aranžman.

- Turistička agencija zakupljuje određeni broj sedišta u avionima za celu sezonu i daje garanciju da će novac biti isplaćen. Prema ugovoru o zakupu sedišta, koji se sklapa između avio-prevoznika i turističke agencije, piše da se cena može menjati ukoliko dođe do poskupljenja pojedinih stavki koje formiraju cenu, dok kompletan novac turistička agencija prevozniku uplaćuje tri dana pre leta - kaže on.

U "1A travel" nemaju vremena da odgovore na pitanja Informera

Ekipa Informera pokušala je da stupi u kontakt sa agencijom "1A travel" kako bismo čuli i njihovu stranu priče, ali odgovore na svoja pitanja nismo dobili. Kada smo ih pozvali na telefon dostupan na njihovom sajtu, rekli su nam da oni nemaju vremena da nam odgovaraju na pitanja i da odgovore nećemo dobiti.
Naša ekipa želela je da "1A travel" odgovori na sledeća pitanja:

1. Zbog čega putnicima koji u Hurgadu lete 3. juna redovnim letom kompanije "Er Kairo" naplaćuju 77 evra za doplatu za gorivo kada naplata ove takse nije dozvoljena za redovne letove jer su karte unapred kupljene? Tome u prilog ide i činjenica da na sajtu ove kompanije piše da nakon kupovine karte ne može biti naplaćena taksa za gorivo.
2. Da li to znači da avio-karte za redovne letove ne kupujete odmah nakon što putnik uplati aranžman?
3. Zbog čega na vašem sajtu za ovaj let piše da taksa za gorivo košta 24 evra, kada već uveliko putnike koji su ranije rezervisali aranžman i lete istim letom obaveštavate da moraju da plate 77 evra?

Na naše pitanje zbog čega onda na sajtu "Er Kaira" piše da nakon kupovine karte ne može se dodatno naplatiti taksa za gorivo Seničić odgovara:

- Nije isto kada putnik kupi samo avio-kartu i kada kupuje ceo aranžman. Putnik u turističkoj agenciji kupuje ceo paket, dobija kartu povoljnije nego da je sam kupuje, a obavešten je da može doći do promene cene karte jer turističku agenciju na to uslovljava avio-kompanija. U svakom slučaju, svi koji misle da turističke agencije ne rade po zakonu mogu obavestiti turističku inspekciju, koja će izaći na teren i uvidom u dokumenta utvrditi da li je došlo do nezakonitih radnji ili ne - kaže on.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!
Šta se dešava

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!

Redžep Tajip Erdogan još jednom je demonstrirao svoje majstorstvo političke fleksibilnosti. Na susretu sa Vladimirom Putinom na marginama samita ŠOS u Astani, Erdogan je pozvao ruskog lidera u Tursku. On je obećao da će Turska naručiti izgradnju nove nuklearne elektrane od Rusije, da će kupovati više prirodnog gasa i da će generalno povećati bilateralni trgovinski promet na 100 milijardi dolara.

03.07.2024

22:58

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija