• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Moravčević

01.01.2023

12:30

STAMBENI KREDITI OTIŠLI U NEBO! Poskupeli čak ČETIRI PUTA u prošloj godini - Rata porasla od 30 do 150 evra

Informer DN

Društvo

STAMBENI KREDITI OTIŠLI U NEBO! Poskupeli čak ČETIRI PUTA u prošloj godini - Rata porasla od 30 do 150 evra

Podeli vest

Stambeni krediti u Srbiji poskupeli su četvrti put u 2022. godini! Rate kredita su skočile, kažu stručnjaci, zbog poskupljenja euribora (formira ga Evropska centralna banka) koji sada iznosi 2,5 odsto. Mesečne rate za većinu od 130.000 građana koji su kupili stan ili kuću na kredit, napominju oni, uvećale su se od 30 do 150 evra.

Primera radi, ko otplaćuje kredit od 50.000 evra, početkom godine je svakog meseca izdvajao za ratu 276 evra, dok sada plaća 365 evra što je skuplje za 90 evra! Drastičnije je povećanje za kredit od 80.000 evra. U januaru je mesečna rata bila 377 evra, da bi u decembra plaćao čak 531 evro ili 154 evra više!

Rast kamata od januara do decembra

STAMBENI KREDIT OD 80.000 EVRA

Kamata u januaru: 3,5 odsto
Rok otplate: 300 meseci
Rata u januaru 377 evra
Rata u junu 400 evra
Rata u septembru 491 evro
Rata u decembru 531 evro
RATA POVEĆANA ZA 154 evra

STAMBENI KREDIT OD 50.000 evra

(podignut početkom godine)
Kamata u januaru: 3,5 odsto
Rok otplate: 300 meseci
Rata u januaru: 276 evra
Rata u junu: 290 evra
Rata u septembru: 344 evra
Rata u decembru: 365 evra
RATA POVEĆANA ZA 90 EVRA

Foto: Informer DN

Kamate prate euribor

Prema rečima bankara, kamate stambenih kredita poskupljuju uvek kada poraste euribor.

- Euribor je obavezan deo kredita i njegova visina zavisi od referentne kamatne stope Evropske centralne banke (ECB) i usklađuje se na tri meseca ili šest meseci. U skladu sa njegovim kretanjem, kamate se uvećavaju, a samim tim i rate. Ko je uzeo stambeni kredit sa fiksnom kamatom, nema razloga za brigu, jer njemu kamata ostaje nepromenjena do kraja otplatnog roka - navode u jednoj stranoj banci.

Nema jeftinije

Građani koji otplaćuju stambene kredite bolje da se ne nadaju pojeftinjenju kamata
Đorđe Đukić

Evropska banka procenjuje da će kamatne stope i dalje morati značajno da rastu da bi dostigle nivo neophodan za povratak inflacije na dva odsto. Novo poskupljenje euribora, pa i kamata očekuje se početkom naredne godine kada će euribor skočiti za 0,5 odsto i iznosiće tri odsto.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Đorđe Đukić za Informer kaže da se teško može dogoditi da euribor padne u minus, kao što je bilo za vreme epidemije korone.

Rate kredita ukoliko sada neko uzme kredit

STAMBENI KREDIT OD 50.000 evra
Kamata u decembru: 6,2 odsto
Rok otplate: 300 meseci
Rata u decembru: 375 evra
STAMBENI KREDIT OD 80.000 evra
Kamata u decembru: 6,2 odsto
Rok otplate: 300 meseci
Rata u decembru: 555 evra

- Građani koji otplaćuju stambene kredite bolje da se ne nadaju pojeftinjenju kamata, ali takođe, s druge strane ne bi trebalo da se ode u drugi ekstrem sa povećanjem ove kamatne stope. Očekujem da će ECB sledeće godine povećavati referentnu kamatu da bi suzbila inflaciju, odnosno smanjivaće potrošnju, a podsticati štednju - smatra Đukić.

BROJKA
130.000 građana u Srbiji otplaćuje stambene pozajmice

Dužnici nemoćni

- Dužnici sada ne mogu baš ništa da urade po pitanju ovih kamata. Mogu samo da plaćaju rate ili da ih ne plaćaju pa da im banke uzmu stan. Ako kamate budu drastičnije rasle, možda država može da donese neke mere kao u slučaju kredita u švajcarskim francima. U slučaju da ljudi upadnu u probleme i ne mogu redovno da plaćaju rate banke mogu da ponude reprogram. Ali to uglavnom znači produženje roka otplate, ali ne smanjenje kamatnih stopa. To smanji ratu, ali na kraju izađe skuplje jer se plati veća kamata banci - kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva" i dodaje da se građani sve manje odlučuju za stambene kredite i zbog visokih cena nekretnina i zbog previsokih kamata.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete!
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete!

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija