• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.M.

12.10.2023

06:36

Srpkinja iz najrazorenijeg izraelskog grada: Neću napustiti grad, imamo garanciju da je sigurna soba neuništiva

Informer

Društvo

Srpkinja iz najrazorenijeg izraelskog grada: Neću napustiti grad, imamo garanciju da je sigurna soba neuništiva

Podeli vest

Sagovornica Informera navodi da ne planira da napušta Aškelon.

Palestinski teroristi su upali u naš kraj naoružani do zuba na motorima-paraglajderima! Plašimo se da nam ne dođu na vrata. Ako dođu, mi nemamo oružje niti čime da se branimo... Morali smo da blindiramo i ulazna i vrata na terasi. Na rakete koje non stop padaju smo ogluglali, njih se i ne plašimo, koliko nas je strah od terorista pucača. Znamo da su neki od njih likvidirani, ali jasno nam je da tek sledi eskalacija, počinje priču za Informer Novosađanka Ana Majić Georgijević (44), koja se sa suprugom Filipom Georgijevićem (44), rodom iz Beočina, živi i radi u Izraelu 22 godine, u gradu Aškelon.
Upravo su vesti iz ovog grada bile glavna tema svih svetskih medija, nakon što je u utorak portparol Hamasa izdao upozorenje građanima Aškelona da ga napuste pre 17 časova jer će uslediti "odgovor na raseljavanje civila u Gazi". I dok je reka ljudi počela da beži ka Tel Avivu, ova majka dvoje dece nam objašnjava da je odlučila da ostane sa sinovima od 18 i 11 godina u skloništu u oviru stana u kome žive, takozvanoj sigurnoj sobi. Suprug Filip je mobilisan i raspoređen u oblasti Gaze.

Sirene za opasnost

- Imam prijatelje u okolini Tel Aviva, ali odlučila sam da ne bežimo. Nisam htela da upadnemo u opštu paniku i ogromnu gužvu, to je takođe jako opasna situacija. Verujem izraelskim vlastima da sigurne sobe odnosno skloništa mogu da izdrže najveća razaranja. Oni garantuju da će nas te sobe koje su napravljene od armiranog betona, sačuvati. Kažu da ukoliko padne raketa one ne mogu da se probiju. Ovde ih imaju svi stanovi građeni od 1992. godine. Mi živimo na devetom spratu od deset koliko ima zgrada. Oko nas svuda padaju rakete, nije nam svejedno, ali ne planiramo da krenemo put Srbije, to nam nije opcija - navodi naša sagovornica, a onda prekida vezu jer se čuje sirena za opasnost.
Nakon nekoliko minuta, nastavljamo razgovor uz konstataciju da ćemo ga prekinuti ako se sirena ponovo začuje što je u Aškelonu slučaj na svakih nekoliko minuta. Ana navodi da je stalno na vezi sa rodbinom u Srbiji, koja mnogo brine za njenu porodicu. Ipak, kako kaže s obzirom na sve okolnosti najvažnije joj je da su joj sinovi dobro.
- Muž je odmah u subotu mobilisan, odmah su ga podigli... On u izraelu živi od 1997. i ovde je služio vojsku. On je trenutno na nekih 30 kilometara od nas južno prema Gazi. Smešteni su pored jednog beduinskog sela, jer se plaše da će i Arapi koji su unutar zemlje pobuniti i podići. Tamo su iz predostrožnosti, ima nekih koji su na borbenim i strateškim mestima i nekih koji su u pozadini. Stalno sam na vezi sa suprugom, on vidi kako rakete "izalze" prema nama - objašnjava naša sagovornica.

Niko ne odlazi

Naša sagovornica navodi da od subote do juče nije napuštala stan. Kako ističe, u ranu zoru je otišla do prodavnice i na svu sreću bezbedno se vratila.
- Ujutru ima svega da se kupi, popodne već dolazi do nestašica. Kupim hranu da imamo za nekoliko dana. Među narodom vlada patriotizam na zaista ogromnom nivou. Čini mi se da niko ne razmišlja da napusti Izrael, iako je situacija neuporedivo gora u odnosu na bombardovanje koje smo mi doživeli 1999. godine - kaže naša sagovornica
Podsećamo, grad Aškelon je najveći grad pored pojasa Gaze koji je najviše stradao u subotnjem napadu Hamasa. Hamas je tada čak zauzeo i policijsku stanicu u tom gradu, a obračun je trajao nekoliko sati dok je grad bio pod paljbom raketa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija