• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.09.2024

13:37

Svaki deseti pacijent upućen na dodatne preglede: Pulmolog otkriva na koju bolest se najviše sumnja!

Shutterstock

Društvo

Svaki deseti pacijent upućen na dodatne preglede: Pulmolog otkriva na koju bolest se najviše sumnja!

Podeli vest

Doc. dr Spasoje Popević, zamenik rukovodioca Klinike za pulmologiju UKCS, ispričao je svoje utiske o besplatnim preventivnim pregledima na koje su se danas masovno odazvali građani Srbije.

Podsetimo, u prva tri sata u zdravstvenim institucijama širom Srbije pregled je obavilo ukupno 10.680 građana, od toga 9.829 odraslih i 851 dete.

- Odziv na preglede je zaista ogroman i pozitivno je to što na preventivne preglede dolaze i mlađi ljudi a ne samo stariji. Ovo pokazuje da se povećala svest građana o značaju preventivnih pregleda - kaže dr Popević za Telegraf.rs.

Kako napominje, u momentu razgovora je pregledano 25 pacijenta koji su upućeni kod pulmologa, a ima ih još jer je veliki odziv građana.

- Važno je reći da je oko 10 odsto pacijenata upućeno na dodatna ispitivanja u Kliniku za pulmologiju Kliničkog centra. Uglavnom se radi o sumnjama na postojanje hronične opstukcijske bolesti pluća. Najveći broj tih pacijenata su pušači. Jedan pacijent je upućen na detaljniji pulmološki pregled i na CT grudnog koša jer je uočena senka na plućima, a inače je bez ikakvih respiratornih tegoba - ističe Popević.

Foto: Shutterstock

 

Kako kaže, zbog sezone alergija ima onih koji se javljaju sa curenjem iz nosa i otežanim disanjem, pa takve pacijente upućuju na ORL pregled.

- Ako se sumnja na bronhijalnu astmu, a ima i takvih slučajeva, pacijenti ostaju ili kod nas na pulmologiji  ili ih upućujemo u druge pulmološke ustanove - zaključuje Popević i kaže da ima mnogo pacijenata, do sada oko 200 upisanih, ali oni i dalje pristižu.

Podsetimo, u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji danas su u organizaciji Ministarstva zdravlja od 8 do 17 časova organizovani besplatni preventivni zdravstveni pregledi.

Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, u prilici su da besplatno obave pregled pluća, i urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein).

Građani će, kako je saopšteno, i ovoga puta moći da bez zakazivanja izmere krvni pritisak i provere nivo šećera u krvi, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena kao i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Foto: Shutterstock

 

Pored toga, i ove nedelje, zbog velikog interesovanja roditelja, biće organizovani i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, u cilju što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih, navodi se iz resornog ministarstva.

Značaj akcije, kako navode, posebno ističe činjenica da su kod blizu 10 odsto pregledanih pacijenata, bez ikakvih simptoma, otkrivena različita oboljenja (mladeži suspektni na karcinom, promene na plućima suspektne na karcinom, aneurizme, dijabetes, kardiološki problemi i sl), kod kojih je uspešnost izlečenja u direktnoj vezi sa ranim otkrivanjem bolesti.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi, istaknuta je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja http://www.zdravlje.gov.rs.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!
Fudbal

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!

"Ovi momci koji su ovde treba šansu da iskoriste. Momci koji se budu pokazali - neće ih niko i ništa pomeriti iz tima“, poručio je selektor Dragan Stojković pred utakmicu sa Španijom (0:0). Shvatili su poruku i pokazali kako se "gine" za reprezentativni dres.

08.09.2024

06:30

Planeta

Kraj svih pregovora! Putin pokreće "Anadir-2" protiv Amerike! Moskva čeka da Zelenski ode u Njujork, naređenje je spremno...
KATASTROFA

Kraj svih pregovora! Putin pokreće "Anadir-2" protiv Amerike! Moskva čeka da Zelenski ode u Njujork, naređenje je spremno...

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sledeće nedelje putuje na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija u Njujork, gde će se sastati sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. Kako se spekuliše, cilj sastanka je dobijanje odobrenja za korišćenje NATO raketa dugog dometa protiv Rusije, što bi moglo dodatno da eskalira sukob i približi svet trećem svetskom ratu.

08.09.2024

10:40

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija