• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: informer/mondo

08.09.2024

14:26

Mladi skroz okrenuli ploču: Rentiranje soba otišlo u zaborav, sve više se odlučuju za ovakav stil života - evo šta stoji iza toga

Shuterstock

Društvo

Mladi skroz okrenuli ploču: Rentiranje soba otišlo u zaborav, sve više se odlučuju za ovakav stil života - evo šta stoji iza toga

Podeli vest

Izdavanje soba studentima i samcima postaje retkost zbog promena u stilu života.

Većina mladih sada deli stanove s cimerima, dok su garsonjere popularne među mladima i starijim osobama. Izdavanje soba i dalje postoji, ali u manjem obimu, sa sezonskim varijacijama.

"Student traži sobu u najam“ – ovako je nekada izgledao oglas u novinama, u većini univerzitetskih gradova u Srbiji, pred sam početak školske godine. Danas, sobu više gotovo da niko ne rentira, jer su se stil i način života u mnogome promenili.

Oglasa za izdavanje soba sećaju se i mnogi penzioneri koji su u to vreme, višak stambenog prostora, iznajmljivali kako bi i sami dopunili kućni budžet.

 -Praksa izdavanja soba, kao vid stambenog rešenja, sve vise iščezava, imajući u vidu današnje potrebe i stil života - kaže Nikola Radić.

Kako dodaje, pojedini portali za oglašavanje izdavanja nepokretnosti kod nas, i dalje su zadržali u pretragama zakupa i opciju soba, što dokazuje da postoji određen stepen potražnje i ponude u tom delu tržišta.

- Trenutno se na različitim sajtovima, u Beogradu, može naći tek nekoliko desetina soba za izdavanje, sa prosečnim cenama od 100 do 150 evra. Nekada ovakvih oglasa ima i na društvenim mrežama - objašnjava Radić.

Foto: Shutterstock

 

Studenti vole privatnost

Da je interesovanje za iznajmljivanjem soba opalo potvrdila nam je i Aleksandra Mihajlović.

- Na sajtu za oglašavanje nekretnina nema u ponudi oglasa za iznajmljvanje soba. Prvo, mnogi studenti sada traže privatnost i udobnost koju nudi iznajmljivanje celog stana. Drugo, ponuda stanova je značajno porasla, što je dovelo do šireg izbora i pristupačnijih cena za celu jedinicu, umesto samo jedne sobe. Uz to, sve su ređi stanodavci koji žele da izdaju samo jednu sobu - priča Mihajlović.

Prema rečima Mihajlović, u ponudi su stanovi svih struktura, od garsonjere do petosobnih stanova.

- Trenutno imamo više od 10.000 oglasa za izdavanje stanova u celoj Srbiji - objašnjava Mihajlović.

Ko iznajmljuje sobe

U oglasima za izdavanje soba, vlasnici najčešće kao zakupca žele studente, samca ili samicu.

Uz to, Radić objašnjava, da se u oglasima za izdavanje soba vlasnici mnogo češće, u odnosu na standardno izdavanje stanova, opredeljuju da li žele za stanara osobu ženskog ili muškog pola.

- Mladi, pre svega studenti, danas se najčešće udružuju i kao cimeri njih dvoje ili troje iznajme stan - kaže Radić.

Na ovaj način, koji se odomaćio u današnjoj praksi, mladi imaju samostalnost, uz pojedinačno relativno niske režijske troškove, kada se podele između cimera.

Garsonjere i dalje popularne

Male i ušuškane, garsonjere mogu da pruže sve što jednom čoveku može da zatreba. Trend života u garsonjerama nije samo u Srbiji već i u velikim evropskim ali i svetskim gradovima.

- Postoj potražnja za iznajmljivanjem garsonjera ili manjih jednosobnih stanova - kaže Radić. On objašnjava da su najzastupljniji zakupci ovakvih stanova upravo mladi, najčešće zaposleni, koji mogu priuštiti samostalan životni prostor.

Praksa pokazuje da zakupci ovde mogu biti i osobe u poznijim godinama, kojima uobičajeno deca iznajmljuju garsonjere ili manje stanove, kako bi bili bliži jedni drugima.

- Soba za radnike, još jedna je opcija koja se zadržala vremenom i koja se može zapaziti u oglasima kod izdavanja soba. Tu se pre svega radi o nešto većim višekrevetnim sobama sa zajedničkim kupatilom - ističe Radić.

Tržište izdavanja soba zauzima mali deo ali i ono, kao i izdavanje stanova, pokazuje sezonske oscilacije. To znači da je povećanja potražnja pred početak svake fakultetske godine ili se smanjuje u zimskom periodu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!
Fudbal

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!

"Ovi momci koji su ovde treba šansu da iskoriste. Momci koji se budu pokazali - neće ih niko i ništa pomeriti iz tima“, poručio je selektor Dragan Stojković pred utakmicu sa Španijom (0:0). Shvatili su poruku i pokazali kako se "gine" za reprezentativni dres.

08.09.2024

06:30

Planeta

Hoće da bude besmrtan?! Putin dao šokantno naređenje! Svet gleda i ne veruje šta se trenuto dešava u Rusiji!
NEVEROVATNO

Hoće da bude besmrtan?! Putin dao šokantno naređenje! Svet gleda i ne veruje šta se trenuto dešava u Rusiji!

Početkom 2024. godine, ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je pokretanje „nacionalnog projekta“ za očuvanje zdravlja stanovništva. Nekoliko meseci kasnije, potpredsednica vlade Tatjana Golikova najavila je inicijativu pod nazivom „Nove tehnologije očuvanja zdravlja“. Istraživački instituti su dobili nalog da izveštavaju o naporima u borbi protiv starenja ćelija, osteoporoze, kognitivnih i senzornijih poremećaja, kao i o jačanju imunog sistema

08.09.2024

17:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija