• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.10.2024

10:32

Postoje novine u zakonu: U ovim situacijama radnici na bolovanju primaju punu platu!

Zoran Sinko

Društvo

Postoje novine u zakonu: U ovim situacijama radnici na bolovanju primaju punu platu!

Podeli vest

Odlaskom na bolovanje, radnicima se isplaćuje 65% od ukupne zarade, ukoliko ne ispunjavaju jean od četiri kriterijuma, propisanih po Zakonu o zdravstvenom osiguranju,

Od aprila 2023. godine, pomenuti zakon se susreo sa brojnim izmenama koje se odnose upravo na isplate zaposlenih tokom bolovanja.

Pravo na 100% zarade tokom bolovanja imaju građani koji su se susreli sa povredama na radu ili profesionalnim bolestima, usled komplikacaja u trudnoći, dobrovoljnog davanja organa, ćelija ili tkiva, ali i nege povređenog člana uže porodice do navršene 18. godine života.

Pravo na naknadu zarade za vreme bolovanja regulisano je Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Kada govorimo o povredi na radu, pod profesionalnim oboljenjem smatra se bolest nastala usled duže izloženosti štetnostima nastalim na radnom mestu. Nakon saznanja poslodavca, isti je dužan da celokupan iznos bolovanja zbog povrede na radu ide na teret kompanije. Bolovanje koje je prouzrokovano povredom na radu ili profesionalnom bolešću zaposlenog, zakonski je izuzetak od pravila da se naknada zarade samo za prvih 30 dana isplaćuje na teret poslodavca, a od 31. dana na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Tokom čitavog trajanja bolovanja, zaradu isplaćuje poslodavac.

Održavanje trudnoće je pravo dostupno svakoj zaposlenoj ženi, ako stručno lice ustanovi da joj je mirovanje potrebno usled komplikovane zdravstvene situacije. Izabrani ginekolog može utvrditi bolovanje u trajanju od 60 dana, dok se za svaki dan više upućuje na lekarsku komisiju.

Održavanje trudnoće se može produžiti sve do porođaja. 

U prvih 30 dana trudničkog bolovanja, platu obezbeđuje poslodvac, a nakon toga RFZO.

U slučaju dobrovoljnog davanja organa, ćelija ili tkiva, celokupnu zaradu zaposlenom obezbeđuje se osiguraniku iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja od prvog dana bolovanja. Bolovanje u trajanju od dva meseca utvrđuje izabrani lekar, dok se nakon toga pita lekarska komisija RFZO.

Od aprila 2019. godine, nege člana porodice-deteta koje je teško obolelo, bolovanje traje do izlečenja deteta, ali najkasnije do njegove 18. godine života. Samim tim, roditelji teško obolele dece primaju punu platu i u toku nege.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)
Live TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)

Situacija na Bliskom istoku se ne smiruje, ratu u Ukrajini se ne nazire kraj, a svet strahuje od globalnog sukoba. Da li će doći do eskalacije koja će prerasti novi svetski rat? Na ovo pitanje su, tokom gostovanja u "Info danu", odgovorali politički filozof Dragoljub Kojčić, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju političku istoriju, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija i akademik profesor dr Dragan Radenović.

13.10.2024

18:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka