• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.06.2024

09:28

Dobre vesti za Srbiju - Mađarska od 1. jula predsedava Evropskom unijom

Reuters

Politika

Dobre vesti za Srbiju - Mađarska od 1. jula predsedava Evropskom unijom

Podeli vest

Mađarska preuzima predsedavanje Evropskom unijom od 1. jula, a kao ključan prioritet navodi obnovu mira i bezbednosti Evrope, ali i proširenje na zemlje Zapadnog Balkana.

Suočena sa zahtevom za suspenziju predsedavanja usled brojnih neslaganja sa politikom Evropske unije, uprkos protivljenjima određenih zemalja, Mađarska ipak preuzima predsedavanje Savetu unije. Prema ranijim najavama u fokus šestomesečnog predsedavanja biće tri teme - od ranije poznata borba protiv ilegalnih migracija, energetska bezbednost i proširenje Unije na Zapadni Balkan, piše Blic. 

- Mađarska pripada grupi prijatelja proširenja i veoma je zainteresovana za proširenje na Zapadni Balkan, pre svega na Srbiju, dok je sa druge strane prilično skeptična kada je u pitanju neko buduće članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji. Međutim, sigurno da će se proširenje naći visoko na agendi Evropske unije - rekao je Marko Todorović.

Na ovo mesto Mađarska dolazi nakon što je stranka Viktora Orbana na izborima uzela više od 40 odsto glasova, a stranke desnog centra osvojile većinu u Evropskom parlamentu. Prepoznata kao prijatelj Srbije Mađarska jedina iz EU protiv Rezolucije o Srebrenici neće podržati prijem tzv. Kosova u Savet Evrope.

- Ja planiram da iskoristim svaku priliku pri obraćanju ili pri pregovaranju da zagovaram za Republiku Srbiju. Mađarska će svakako nastojati na tome da se ubrzaju evrointegracije Zapadnog Balkana, naročito Srbije. Kao predsedavajuća imaće zadatak da utvrđuje dnevni red i olakša dijalog zemljama predstavnicima - rekla je Anamarija Viček, poslanica u Evropskom parlamentu iz stranke FIDES.

Kao predsedavajuća Mađarska će imati zadatak da utvrđuje dnevni red i olakša dijalog zemalja predstavnika. Ipak vođenje Unijom dolazi u nezgodnom trenutku kada je Evropska administracija nakon novih izbora još na samom početku.

- Ovde možda postoje neka očekivanja da zbog tog prijateljskog odnosa Mađarske prema Srbiji, Srbija može da ima neke benefite od toga. To se verovatno neće desiti jer prostor za to nije u ovom vremenskom trenutku u kome praktično se ništa neće dešavati po pitanju proširenja iz tih formalnih i institucionalnih razloga - kaže Bojana Selaković, iz Konventa o Evropskoj uniji.

Mađarska je do sada imala važnu ulogu i u instituciji komesara za proširenje koju je obavljao Oliver Varhelji, ali sudeći prema najavama, ovog puta ta funkcija neće pripasti Mađarskoj, niti jednoj zemlji iz okruženja Zapadnog Balkana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Nemačka sprečila nove sankcije Rusiji!
Planeta

Nemačka sprečila nove sankcije Rusiji!

Evropska unija nije danas postigla dogovor o 14. paketu sankcija Rusiji, nakon što je Nemačka izrazila rezervu zbog uticaja klauzule o podružnicama i partnerima iz trećih zemalja na nemačku privredu, rekle su evropske diplomate za Rojters.

15.06.2024

13:55

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija