• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.03.2024

11:43

Vučić je predlogom da izbori budu 2. juna doneo državotvornu odluku! Ovim ustupkom će se opoziciji izbiti zadnji adut da imaju opravdanje za neuspeh!

infomer

Vesti

Vučić je predlogom da izbori budu 2. juna doneo državotvornu odluku! Ovim ustupkom će se opoziciji izbiti zadnji adut da imaju opravdanje za neuspeh!

Podeli vest

Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost ocenio je danas da je predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da beogradski izbori budu održani 2. juna najbolje rešenje da se trenutna politička situacija amortizuje i dodao da će se tim ustupkom opoziciji izbiti zadnji adut da imaju opravdanje za neuspeh na izborima.


Blažić je za Tanjug rekao da je predsednik Vučić predlogom da se na birališta izađe 2. juna doneo državotvornu odluku da se politička situacija smiri, ali takođe i da se ostavi prostor da se implementiraju preporuke ODIHR-a.

- Taj 2. jun će biti krajnji datum da se izmeri koliko koja opcija politički vredi. Beograđani će imati priliku da glasaju, sva je prilika da će biti dve presudne kolone, vladajuća koalicija u vidu pokreta za narod i državu i opozicija, koja je potpisala zajednički prednastup na predstojećim izborima - rekao je Blažić.

Prema njegovim rečima, vladajuća stranka ima jaču stranačku infrastrukturu koja će, kako ocenjuje, imati presudnu ulogu, dok sa opozicijom to nije slučaj.

Odgovarajući na pitanje šta do 2. juna u izbornim uslovima može da se promeni, Blažić je rekao da će se birački spiskovi češće ažurirati kako bi se jedinstveni birački spisak pregledao, iako je, napominje on, jedinstveni birački spisak i do sada bio transparentan.

- Ono što ostaje nejasno je definicija fantomskih birača, kada je jasno dokazano da fantomski birači nisu postojali i da tačno možete da pratite za koliko glasača se uvećava birački spisak. Ja ne vidim neke ključne korake koje mogu da se sprovedu, a da nisu već bili implementirani ranije. To je bio neki svojevrstan pritisak opozicije i tražili su opravdanje unapred za očekivani izborni neuspeh - rekao je Blažić.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Blažić podseća da je opozicija 17. decembra unapred proglasila pobedu u Beogradu, iako to nije bilo izraženo na biralištima i da su tada su nastale političke tenzije.

- Birački spisak je transparentan, imali su strane posmatrače koji su potpisivali zapisnike, svoje članove biračkih odbora na svakom biračkom mestu, tako da transparentnost je svakako prisutna. Dijalog između vlasti i opozicije svakako treba da se vodi za što bolje izborne uslove - smatra on.

Komentarišući nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije i moguću opstrukciju od strane opozicije, Blažić je ocenio da će, iako je pomeranje izbora za kasniji datum usmereno na smirivanje političkih tenzija, opozicija nastaviti sa politikom nasilja, što, napominje on, nije samo opstrukcija rada, već opstrukcija rada kroz nasilne metode. 

- Ne treba zaboraviti i kad su lupali zdanje Starog dvora i one scene na konstitutivnoj sednici, pa smo imali čak i najave da je moguće da unesu i suzavac. Oni idu ka radikalizaciji svojih metoda i nisam siguran koliko će situacija da se amortizuje - kaže on.

Prema njegovim rečima, u trenucima kada su geopolitičke promene tektonske, kada postoji najava da bi neke evropske bezbednosne snage mogle da se pojave u Ukrajini i kada je prisutna panika u političkom zapadu zbog uspeha koji Rusi ostvaruju na frontu, politička stabilnost je ključna za Srbiju kao garant da nećemo otići na bilo koju stranu u sukobu.

- Politika neutralnosti koju vodi Aleksandar Vučić je, po meni, jedini put da u ovim vremenima ne budemo svrstani u neki sukob - kaže Blažić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

PIVOPIJA SA ZANZIBARA! Lazović proglasio pobedu, a izbori još nisu ni raspisani!
Izbori 2024

PIVOPIJA SA ZANZIBARA! Lazović proglasio pobedu, a izbori još nisu ni raspisani!

Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno levog fronta (ZLF), koalicioni partner tajkuna Dragana Đilasa koji ga je kandidovao za premijera Srbije i večiti student Poljoprivrednog fakulteta koji je svojevremeno ispao iz čamca mrtav pijan i jedva preživeo, ustvrdio je da "nije uspela namera predsednika Srbije Aleksandra Vučića da raspiše brze izbore"!?!

11.03.2024

11:29

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija