• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.R.

27.10.2022

17:03

PROCEDURA SPREČAVA ŠLOG I SPAŠAVA SRCE! Kragujevac posle Dedinja postao novo mesto gde se visok pritisak leči radiotalasima!

N.R.

Vesti

PROCEDURA SPREČAVA ŠLOG I SPAŠAVA SRCE! Kragujevac posle Dedinja postao novo mesto gde se visok pritisak leči radiotalasima!

Podeli vest

Na Odeljenju interventne kardiologije Кlinike za kardiologiju UКC Кragujevac, sprovedena je prva procedura renalne denervacije. Reč je o minimalno invazivnoj metodi lečenja hipertenzije u kojoj se upotrebom radiotalasne ablacije postiže i efikasnije snižavanje krvnog pritiska, najčešće bolesti današnjice

Time će Кlinika za kardiologiju UКC Кragujevac postati druga zdravstvena ustanova u Srbiji, nakon Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, u kojoj se ovakve procedure uspešno sprovode.

- Uvodimo novu proceduru u lečenje naših pacijenata. Najvažniji preduslov smo ispunili, a to je da je angiosala Кlinike za kardiologiju stručno i tehnički potpuno osposobljena za izvođenje nove metode na bezbedan i efikasan način. Reč je o lečenju grupe pacijenata sa najvećim faktorima rizika za kardiovaskularnu smrtnost, a to su ljudi sa povišenim krvnim pritiskom, istakao je prof. dr Vladimir Zdravković, rukovodilac Кlinike za kardiologiju UКC Кragujevac.

Renalna denervacija (RDN procedura ) može se sprovoditi kod svih zdravstvenih stanja kod kojih se sreće srčana slabost, opstruktivni prekid disanja u toku sna, poremećaj srčanog ritma, metabolički sindrom i slično.

Foto: N.R.

 

RDN procedura sprovodi se u Srbiji jedino na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, odakle dolaziž dr Saša Hinić, interventni kardiolog koji uspešno obavlja ovu proceduru i koji je u svojstvu konsultanta- edukatora, izvršio prvu renalnu denervaciju sa timom interventnih kardiologa Кlinike za kardiologiju UКC Кragujevac, na čelu sa doc. dr Ivanom Simićem.

-Ideja je da metodu, koju sa uspehom sprovodimo u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje pratkično prenesemo i u Univerzitetski klinički centar Кragujevac. Renalnom denervacijom manjuje se verovatnoća pojavljivanja šloga, srčane slabosti i smanjuje se smrtnost kod pacijenata koji imaju arterijsku hipertenziju.

Procedura se refundira od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u kompletnom iznosu, rekao je dr Saša Hinić, interventni kardiolog iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Foto: N.R.

 

Svaki pacijent koji bude podvrgnut proceduri renalne denervacije, biće pre intervencije detaljno procenjen od strane višečlanog konzilijuma koji čine: interventni i neinterventni kardiolog, endokrinolog, nefrolog, anesteziolog i po potrebi, psihijatar ili lekari drugih specijalnosti.

Svim pacijentima biće urađen 24-časovni ambulantorni EКG monitoring, CT renalnih arterija i nadbubrežnih žlezda i kompletno ispitivanje za sekundarnu hipertenziju. RDN procedura se obavlja u analgosedaciji, uz prisustvo anesteziološkog tima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set