• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

18.08.2024

10:27

Begović: Ekspo će promeniti ne samo Beograd i Surčin, već i ceo region

Miloš Rafailović

Društvo

Begović: Ekspo će promeniti ne samo Beograd i Surčin, već i ceo region

Podeli vest

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je da će "Ekspo 2027" biti događaj koji će, kako je rekla, promeniti ne samo Surčin i Beograd, već i čitavu Srbiju, a možda i ceo region Zapadnog Balkana, koji je prvi put domaćin Ekspo izložbe.

 

Otvarajući izložbu na Sava promenadi povodom 1.000 dana do Ekspoa, na kojoj je prikazano 140 godina dugo učešće Srbije na prethodnim Ekspo manifestacijama, ministarka Begović je rekla da su brojna učešća Srbije na Međunarodnim izložbama i sva iskustva i znanja koje smo stekli naša velika komparativna prednost u organizaciji "Ekspo Beograd 2027".

"Doveli smo Ekspo na Balkan. Kao neko ko se borio da Ekspo dođe u Beograd, moram da kažem da mi je velika čast i zadovoljstvo da danas budem sa vama ovde kada obeležavamo 1.000 dana do Specijalizovane izložbe Ekspo 2027. Rekla sam tada da je iza ćoška, a sada možemo da stvarno krenemo sa odbrojavanjem", poručila je ministarka.

Istakla je da je Ekspo naša ogromna razvojna šansa.

"Prilika da nas čitav svet stavi u red atraktivnih zemalja, bogate
pametnim, inovativnim, gostoprimljivim ljudima, zemlja bogata prirodnim lepotama ali i istorijom i kulturnim nasleđem. I to će biti Srbija zemlja inovacija zemlja muzike sporta i tehnologije", poručila je Begovićeva. 

Kako je rekla, očekuje se dolazak 120 zemalja i veliki broj međunarodnih organizacija.

"Očekuje se četiri miliona posetilaca. To govori da ćemo imati veliki broj ambasadora kada se vrate u svoje zemlje, imaćemo svet na dlanu", poručila je Begovićeva.

Osvrnula se na jun prošle godine, kada su zemlje članice Međunarodnog biroa za izložbe odabrale Srbiju za narednog domaćina Specijalizovane izložbe.

"Tim koji je pripremao kandidaturu, imao je nekoliko vodilja u svom važnom zadatku, ali bih pre svega istakla veliki rad i ogroman trud, pozitivnu energiju, i na kraju, dobro poznati srpski inat, a ja ću reći srpska motivacija da pobedimo i donesemo nešto dobro našoj zemlji, i to nam je pomoglo da se izborimo da Ekspo prvi put dođe u naš region i nakon 30 godina u jugoistočnu Evropu", rekla je ministarka.

"Hvala i neka krene odbrojavanje", završila je Begovićeva.

Direktor preduzeća "Ekspo 2027" Dušan Borovčanin ocenio je da će Ekspo biti najveći događaj, koji je Srbija u istoriji mogla da organizuje, a koji će organizovati od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Rekao je da s nestrpljenjem očekuju dolazak predstavnika Međunarodnog biroa za izložbe koji će u oktobru ili novembru je doneti zastavu specializovanog Ekspo u Beograd.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

Imate grčeve u nogama? Evo šta može da vam pomogne
Zdravlje

Imate grčeve u nogama? Evo šta može da vam pomogne

Ako ste primetili da vas često "hvataju" grčevi u nogama, ne brinite se, jer je ovaj problem mnogo češći leti. Grčevi se, kako objašnjavaju fizioterapeuti, javljaju usled dehidratacije, gubitka elektrolita zbog znojenja, dugog sedenja, pa samim tim i zbog loše arterijske ili venske cirkulacije.

18.08.2024

10:00

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija