• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

02.09.2024

15:58

Najbolja cena uskoro i u apotekama! Neće moći da se kupe svi proizvodi, čeka se samo još jedna potvrda

Freepik.com

Društvo

Najbolja cena uskoro i u apotekama! Neće moći da se kupe svi proizvodi, čeka se samo još jedna potvrda

Podeli vest

U akciju "Najbolja cena", koja je startovala juče, kako je najavio predsednik Vlade Miloš Vučević, mogli bi da budu uključene i apoteke.

Ukoliko Ministarstvo zdravlja potvrdi ovaj plan širom Srbije brojni medikamenti mogli bi da budu dostupni po značajno povoljnijim cenama.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da prosečno domaćinstvo u Srbiji, koje broji tri člana, mesečno na lekove potroši do 2.500 dinara. 

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Univerzitetskog kliničkog centra u Кragujevcu kaže da je bitno da se razlikuje šta je lek, šta je suplement, odnosno pomoćno lekovito ili medicinsko sredstvo.

- Кada je reč o pravim lekovima, odnosno onim koji su registrovani kod Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, oni imaju maksimalnu cenu koju utvrđuje Vlada i Republički fond za zdravstveno osiguranje. Dakle, to su već minimalne moguće cene, i tu ne vidim da postoji mogućnost da bi mogle da budu niže. Međutim, ono što može da se snizi su suplementi ili dodaci ishrani. Ovi proizvodi liče na lekove, isto su pakovani, ali u suštini nemaju taj efekat. Tu cene nisu regulisane i tu dogovor sa proizvođačima može da urodi snižavanjem cene.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija