• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.01.2021

14:59

KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO JAVNOSTI, dr Stokić objasnila da li oboleli od dijabetesa mogu da se vakcinišu /VIDEO/

Društvo

KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO JAVNOSTI, dr Stokić objasnila da li oboleli od dijabetesa mogu da se vakcinišu /VIDEO/

Podeli vest

Danas je završena još jedna sednica Kriznog štaba, a najvažnija tema je bila vakcinacija i epidemiološka situacija u zemlji

- U Republici Srbiji do 15 časova 29. januara 2021. godine registrovano je ukupno 392354 slučajeva kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 11.160 osoba od kojih su 1.717 pozitivne. U poslednja 24 sata preminula je 18 osoba - saopštila je dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine.

Do 15 časova u Republici Srbiji na virus korona testirano su ukupno 2.604.000 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

- Klinički centar Vojvodine je počeo prvi ciklus vakcinacije zdravstvenih radnika odmah posle Nove godine, dok je sada u toku revakcinacija Fajzerovom vakcinom - rekla je dr Edita Stokić.

Foto: printscreen

dr Edita Stokić
Da li oboleli od dijabetesa mogu da se vakcinišu i koja vakcina se preporučuje

- Tip 1  i tip 2 dijabetesa su tri puta u većem riziku oboljevanja sa težom kliničkom slikom, pa čak i sa smrtnim ishodom. Vakcinacija je jedna od najbezbednijih opcija, to je bezbedno terapijsko sredstvo. Neželjena dejstva kod vakcinacije Fajzerovom vakcinom su blaga i uglavnom su se odnosila na bol u ruci, slabost i malaksalost, a to je imunološki odgovor na primljenu vakcinu. Kod dijabetesnih bolesnika je važno da isprate i vrednosti šećera u krvi, i da uzimaju dovoljno tečnosti - rekla je dr Stokić.

Iako je neko vakcinisan, ne sme popustiti u merama zaštite, navela je dr Stokić. Dok se ne završi sam ciklus imunizacije, nema opuštanja. Na preko hiljadu vakcinisanih u KC Vojvodina je zabeleženo jedno neželjeno dejstvo, kod medicinske sestre, koja je imala alergijsku reakciju.

Prema njenim rečima, više je faktora koji su doveli do ovolikog broja vakcinisanih i tolikog odaziva. Ovoliki broj vakcinisanih otvara mogućnost da se ova pošast ubrzo smiri.

Krizni štab je na današnjoj sednici jednoglasno odlučio da nema popuštanja mera, prenela je članica Štaba i ministarka Darija Kisić-Tepavčević.

Posle sednice članica Štaba i ministarka Darija Kisić-Tepavčević je rekla da je takva odluka doneta na osnovu sagledavanja učestalosti oboljevanja od korona virusa, imajući u vidu da su, iako se beleži stabilnija situaciju, brojke i dalje na visokom nivou.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!
Fudbal

"Orlovi", pokažite kako se "gine" za dres Srbije!

"Ovi momci koji su ovde treba šansu da iskoriste. Momci koji se budu pokazali - neće ih niko i ništa pomeriti iz tima“, poručio je selektor Dragan Stojković pred utakmicu sa Španijom (0:0). Shvatili su poruku i pokazali kako se "gine" za reprezentativni dres.

08.09.2024

06:30

Planeta

Hoće da bude besmrtan?! Putin dao šokantno naređenje! Svet gleda i ne veruje šta se trenuto dešava u Rusiji!
NEVEROVATNO

Hoće da bude besmrtan?! Putin dao šokantno naređenje! Svet gleda i ne veruje šta se trenuto dešava u Rusiji!

Početkom 2024. godine, ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je pokretanje „nacionalnog projekta“ za očuvanje zdravlja stanovništva. Nekoliko meseci kasnije, potpredsednica vlade Tatjana Golikova najavila je inicijativu pod nazivom „Nove tehnologije očuvanja zdravlja“. Istraživački instituti su dobili nalog da izveštavaju o naporima u borbi protiv starenja ćelija, osteoporoze, kognitivnih i senzornijih poremećaja, kao i o jačanju imunog sistema

08.09.2024

17:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija