• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

05.06.2024

14:12

Čips sa ovim ukusom izaziva ozbiljne zdravstvene probleme: Uskoro će biti zabranjen u celoj Evropskoj uniji

freepik

Društvo

Čips sa ovim ukusom izaziva ozbiljne zdravstvene probleme: Uskoro će biti zabranjen u celoj Evropskoj uniji

Podeli vest

Čips s ukusom dimljene slanine biće zabranjen u celoj Evropskoj uniji nakon što je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) otkrila da popularne veštačke arome dima mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

Naime, EFSA je izvestila da je ukus dima povezan s genotoksičnošću, odnosno sposobnošću hemikalije da ošteti genetski materijal stanica, prenosi Index.

"Promene ili mutacije genetskih informacija unutar stanice mogu povećati rizik od razvoja stanja poput raka i naslednih bolesti", objasnili su.

Na kraju je zaključeno da s "ovom vrstom toksičnosti nije moguće definisati siguran nivo arome", pa je krajem aprila doneta odluka o potpunoj zabrani. Svakako, zabrana prodaje čipsa s ukusom dimljene slanine neće nastupiti preko noći. Razdoblje prilagođavanja trajaće dve godine u zemljama članicama EU.

Foto: Shutterstock

 

 

"Nakon razdoblja postepenog ukidanja, te arome više neće biti dopuštene za upotrebu u EU", poručila je EFSA.

Ne samo čips

Dakle, države članice EU tiho su se dogovorile o zabrani krajem aprila, a arome dima će biti u potpunosti ukinute u narednih nekoliko godina širom Evrope.

Ali ovo neće uticati samo na čips, jer se ove arome često dodaju i mesu, sirevima, ribi i sosevima kao što je sos za roštilj.

Šta kaže EK?

U saopštenju Evropske komisije je objašnjeno: "Države članice su podržale predlog Komisije da se ne obnavlja dozvola za osam aroma dima za hranu. Nakon perioda ukidanja, ove arome više neće biti dozvoljene za upotrebu u EU.

Relevantne odluke su zasnovane na naučnim procenama Evropske agencije za bezbednost hrane koja je zaključila da je za svih osam procenjenih aroma dima, zabrinutost zbog genotoksičnosti ili potvrđena ili se ne može isključiti. Mišljenje EFSA-e je zasnovano na ažuriranoj metodologiji, procenjujući nove podatke koje su podneli podnosioci zahteva. To se odnosi na specifične arome koje se mogu dodati hrani, a ne na samu hranu.

Nakon opsežnih diskusija sa državama članicama i zainteresovanim stranama, Uredba utvrđuje različite periode postepenog ukidanja kako bi se proizvođačima i operaterima dalo vreme da se prilagode novim pravilima. Kada se koristi za zamenu tradicionalnog dimljenja (npr. šunke, riba, sirevi), period postepenog ukidanja je pet godina. Za upotrebe gde se aroma dima dodaje za dodatnu aromu (npr. supe, čips, sosovi), period postepenog ukidanja će biti dve godine. Uredbu će Komisija zvanično usvojiti u narednim nedeljama, da bi stupila na snagu kasnije ovog proleća".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!
Šta se dešava

Opasna igra Erdogana, Putin preko ovog neće tak tako preći! Turska, Rumunija i Bugarska okružuju brodove ruske Crnomorske flote!

Redžep Tajip Erdogan još jednom je demonstrirao svoje majstorstvo političke fleksibilnosti. Na susretu sa Vladimirom Putinom na marginama samita ŠOS u Astani, Erdogan je pozvao ruskog lidera u Tursku. On je obećao da će Turska naručiti izgradnju nove nuklearne elektrane od Rusije, da će kupovati više prirodnog gasa i da će generalno povećati bilateralni trgovinski promet na 100 milijardi dolara.

03.07.2024

22:58

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija