• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.08.2024

10:03

Stano zagrmeo: Priština rizikuje da ostane sama i napuštena ako ne bude slušala prijatelje i saveznike

Tanjug, Reuters

Politika

Stano zagrmeo: Priština rizikuje da ostane sama i napuštena ako ne bude slušala prijatelje i saveznike

Podeli vest

Portparol Evropske komisije (EU) Peter Stano istakao je danas da su EU, SAD, NATO i Velika Britanija jasno i nedvosmisleno rekli da je u interesu Prištine da "sluša prijatelje i saveznike" inače, upozorio je, rizikuje da ostane sama i napuštena.

Stano je za Tanjug, na pitanje da prokomentariše izjavu predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani koja je njegove izjave o mostu nazvala "rasističkim", rekao da EU nema ništa novo da kaže na temu ponovnog otvaranja mosta, kao ni na sve "nasumične komentare na koje se pozivate".

"Mogu samo da podsetim za sve one kojima je problem da slušaju i razumeju da su svi prijatelji i saveznici Kosova (EU, SAD, NATO, Velika Britanija…) rekli veoma jasno i nedvosmisleno, da je u interesu Kosova da sluša prijatelje i saveznike, inače rizikuje da bude ostavljeno samo i da bude ostavljeno iza", rekao je Stano. 

On je ponovio ono što je EU savetovala Prištinu nekoliko puta, a to je da "dobro upravljanje znači da se dopre do zajednica na koje utiču određene odluke i da se angažuje sa njima". 

"Baviti se pitanjem mosta u okviru dijaloga uz podršku EU znači razgovarati o modalitetima implementacije sporazuma postignutih o mostu, a ne o novim sporazumima. Treba zaista slušati i pokušati razumeti jednoglasne dobronamerne savete svih prijatelja i saveznika", poručio je Stano.

Foto: printscreen

 

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani okarakterisala je u četvrtak izjave Stana u vezi otvaranja mosta na Ibru kao rasističke i dodala da "da ni Stano kada prelazi mostove u svojoj zemlji ne pita susedne za dozvolu".

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, u kojem 95 odsto stanovništva čine Srbi. 

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada gde žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava Kfora.
Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, OEBS, Euleks, Kfor, SAD, navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija