• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

16.08.2024

09:37

"Može doći do šoka i prekida disanja!" Spasilac upozorava na jednu ključnu stvar prilikom rashlađivanja, a mnogi je zaborave

Shuterstock

Društvo

"Može doći do šoka i prekida disanja!" Spasilac upozorava na jednu ključnu stvar prilikom rashlađivanja, a mnogi je zaborave

Podeli vest

Veliki broj građana u toku vrućih letnjih meseci rashlađivanje traži na nekim od kupališta širom Srbije. Kako bi boravak na vodi bio bezbedan važno je rashladiti se pre ulaska u vodu i na taj način postepeno pripremiti telo i kardiovaskularni sistem za promenu temperature

Dragan Kerkez iz Udruženja spasilaca na vodi ističe da tokom vrelih letnjih dana spoljašnja temperatura često prelazi 40 stepeni, a voda na kupalištima obično se kreće u opsegu od 22 do 25 stepeni. Ta temperaturna razlika, ukazuje on, može izazvati poremećaj u srčanom radu ukoliko se ulazak u vodu desi naglo i bez prethodnog rashlađivanja.

- Rashlađivanje vodom pre ulaska u more, reku, bazen je obavezno iz više razloga i to ne treba nikako zaboraviti. Temperaturna razlika između temperature vode i vazduha može biti u nekim momentima i do deset stepeni, a nekada čak i više. Zbog toga je vrlo važno da se rashladite na pravilan način - ukazuje Kerkez.

Jedna od glavnih stvari treba da bude umivanje i kvašenje glave, grudnog koša, a zatim i drugih delova tela. Ključna mesta na telu jesu glavne arterije. Pre svega vratne arterije,a zatim i arterije ekstremiteta - nogu i ruku.

Foto: Tanjug

 

Nakon laganog rashlađivanja može se postepeno ući u vodu i na taj način svesti na minimum bilo kakva neželjena situacija.

- Ulazi se pažljivo u vodu do članaka. Posebnu pažnju obratiti na receptore u vratu jer se u njemu nalaze receptori koji temperaturu vode prenose kroz čitavo telo - ukazuje Kerkez.

Upozorava da može doći do šoka i prekida disanja, suvog utapanja ukoliko se pravilno ne izvrši vrši rashlađivanje pre ulaska u vodu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija