• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

11.09.2024

15:39

Ovaj deo nameštaja iz Srbije svi traže: Skoro da nema države u svetu koja ga nije naručila

Shuterstock

Društvo

Ovaj deo nameštaja iz Srbije svi traže: Skoro da nema države u svetu koja ga nije naručila

Podeli vest

Od izvoza nameštaja u 2023. godini Srbija je zaradila 780,2 miliona evra, dok je za pola godine u 2024. od ove vrste proizvoda inkasirano 382,4 miliona evra.

Ono što na prvi pogled upada u oči je da je u izvozu nameštaja najzastupljeniji jedan proizvod, različitih vrsta i namene, a reč je o sedištima i delovima sedišta od različitih materijala.

Tako smo u 2023. godini od izvoza nameštaja najviše zaradili na delovima za sedišta i to 324,4 miliona evra, a najviše smo ih izvozili u Češku, Poljsku, Italiju i Španiju.

Na sedištima sa drvenim kosturima iste godine smo inkasirali 115 miliona evra, dok su metalne stolice donele pet miliona evra. Izvoz svih ostalih sedišta doneo nam je još nešto više od osam miliona evra.

Različite veste sedišta izvozili smo i u Litvaniju, Kazahstan, Kirgistan, Maroko, Mauritaniju, Singapur, Gvadelup, Martinik, Izrael, Katar, Keniju, Kinu, Lihtenštajn, Maltu, Nigeriju, Reinion, Maldive...

Izvozili smo i sedišta za avione, ali zanemarljive vrednosti od 203.000 evra i to najviše u Kirgistan i Mađarsku, dok smo na sedištima za automobile zaradili 231.000 evra i to najviše od izvoza u Hrvatsku, Grčku i BiH.

Od ukupno 382,4 miliona evra od izvoza nameštaja za šest meseci ove godine, čak 58,8 miliona zaradili smo od sedišta sa drvenim kosturima, dok su nam delovi za sedišta doneli 167 miliona evra.

Izvoz nameštaja od drveta u 2023. ukupno je doneo 198,5 miliona evra, a od te vrednosti najviše para je došlo od prodaje nameštaja za trpezarije i dnevne sobe (32,7 milion evra), zatim od nameštaja za spavaće sobe (31,9 miliona evra) i kuhinje (15 miliona evra).

U 2023. godini na dušecima ili maracima smo zaradili malo više od 45 miliona evra, a po vrednosti sledi metalni nameštaj, osim kancelarijskog, koji smo izvezli u vrednosti 33,4 miliona evra.

Izvozili smo i vreće za spavanje, ali za svega 24.000 evra, posteljinu za 10,6 miliona evra, zatim metalni kancelarijski nameštaj za 2 miliona evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija