• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.08.2024

10:34

IVICA DAČIĆ SPECIJALNI GOST INFORMERA: Licemerno je ponašanje onih koji su doveli Rio Tinto u Srbiju!

Peđa Milosavljević

Politika

IVICA DAČIĆ SPECIJALNI GOST INFORMERA: Licemerno je ponašanje onih koji su doveli Rio Tinto u Srbiju!

Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić bio je gost Informerovog "Kolegijuma".

Dačić je govorio o najvažnijim političkim i bezbednosnim temama u našoj zemlji.

On je prvo komentarisao sinoćnju likvidaciju vehabije u Novom Pazaru.

Mislim da svi znaju priče od ranije vezane za njega, da je on još 2007. bio osuđen na dugogodišnju kaznu zatvora zbog terorizma. BIA ga je locirala i u zajedničkoj akciji sa MUP i VJT u Novom Pazaru sinoć je u kasnim večernjim satima u blizini Novog Pazara je pokušano hapšenje. On je odigrao ključnu ulogu u radikalizaciji i Žujovića, ali i drugih konvertita. Bio je lider tog najekstremnijeg vehabijskog udruženja iz Novog Pazara. Policija je podnela prijavu zbog jednog njegovog obraćanja gde je on ispred dve zastave Islamske države govorio da nema mira između muslimana i svih drugih. Sinoć je pokušano hapšenje. BIA je dobila informaciju iz kruga njegovih najbližih saradnika, koji su ga u stvari i sakrivali tu. On nije bio u svojoj kući, već nekoliko stotina metara dalje, u drugoj kući. Od njegovog zeta, koji je na izdržavanju kazne zbog kriminala u Nišu. Prilikom hapšenja pružao je otpor, pucao na policiju, ispalio 3-4 metka sa namerom da opet pobegne i u toj razmeni vatre on je likvidiran od strane Specijalne antiterorističke jedinice. Ekstermisti se prate. Reč je o nekoliko desetina ljudi, a zanimljivo je da tu ima značajan broj konvertita iz raznih krajeva naše zemlje. To je pre svega nadležnost BIA i oni se time bave. Sa svima njima su obavljeni razgovori u proteklim nedeljama i prate se njihove aktivnosti. Mi ćemo reagovati na svaku najavu ili informaciju da može doći do nekog terorističkog napada. Njih ima svuda, ali svi oni na neki način koordiniraju. Ima tu i stranog novca - rekao je Dačić.

Foto: Pedja Milosavljević

Ivica Dačić

Ministar naglašava da je koordinacija između BIA, MUP i vojnih bezbednosnih službi ključna.

Sada smo imali veoma koordinirane akcije koje su usledile. Vi ovde morate da pratite sve što se dešava i uvek morate da imate dobro odmereno šta se može desiti. Zato je važno to praćenje i uloga BIA i MUP, kao i vojne bezbednosne službe koji zajedno rade na tome. Cilj policije nije bio da se on likvidira, nego da se uhapsi. On je ispalio četiri hica na policiju - naveo je Dačić.

On se osvrnuo i na izjavu bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića u kojoj je negirao da mu je svojevremeno dao nalog da, zajedno sa šefom svog kabineta Miodragom Rakićem organizuje da Aleksandar Vučić, koji je tada bio u opoziciji, bude pretučen.

Naravno da Boris Tadić laže. On je dao direktivu da niko ne sme da dođe do RTS i da treba da se upotrebe sva sredstva da se to ne desi. Bila je intervencija Žandarmerije, koja je bila brutalna jer je Ranko Panić nastradao od toga. Čak je i Aleksandar Vučić bio žrtva toga. To je bio dan kada je Karadžić još bio u zemlji. Posle te intervencije, on je u ranim jutarnjim satima izručen. Posle toga se Vučić naljutio na mene. Prosto je nemoguće da policija nije mogla da prepozna Aleksandra Vučića. On je bio vođa opozicije u tom periodu. Kokeza je takođe dobio batine jer je branio Vučića. Ako poredite intervenciju policije sada (prošle subote), nije bilo nikakve primene sile. Niko nije bio povređen, ni policajci, ni demonstranti. Policija će podneti, ili je već podnela, krivične prijave prema svima koji su kršili zakon. Ekoteroristi rade ono što se upravo sada i kod nas dešava. Takođe, na stabla stavljaju eksere, pa kad se seku drveća testerom, dolazi do masovnih povređivanja. To je nešto što nijedna država na svetu ne toleriše. Svako ima prava na mirna okupljanja. Ovde je reč samo o pitanju da li neko poštuje zakon i da li će se ponašati na takav način. Niko nema pravo da krši zakon, pravi haos i ugrožava bezbednost drugih ljudi. To je nešto što zaista nije dozvoljeno i predstavlja teško krivično delo - kaže Dačić.

Foto: Pedja Milosavljević

Ivica Dačić

Ministar je prokomentarisao i licemerje opozicije po pitanju projekta "Jadar".

Ovde više nije reč o litijumu, nego o političkom smaknuću predsednika Vučića. Ja sam 2004. godine podržavao tu manjinsku vladu Koštunice. Mi smo 2008. ušli u vladu i tad je bio taj projekat "Jadarit". To je bio ponos naše zemlje, nikome nije padalo na pamet da osporava to pitanje. Mi smo imali ministre energetike iz SPS. Bilo bi licemerno da ja sad budem protiv tog koncepta jadarita. On je tad bio predstavljen kao razvojna šansa, ali isto tako je licemerno da se ovako ophode prema državnom projektu oni koji su doveli Rio tinto. Drugo, ako je to tako, zašto nisu zatvorili te rudnike ranije, nego su ih njihovi tajkuni kupovali širom Srbije. Vučić je prvi predsednik koji ide i razgovara sa građanima. Ja sam potpisao pismo sa Evropskom unijom dok sam bio ministar spoljnih poslova, nije Vučić. Sigurno da Kinezi imaju ozbiljne dokaze za ono što su saopštili. Oni gledaju globalno kako se ostvaruje uticaj iz globalnih centara moći na druge zemlje. Amerika je u Kongresu odvajala pare za rušenje Miloševića. Oni su to radili legalno. Ovo je samo nastavak jedna takve prakse. Vučić je na tapetu zato što vodi nezavisnu spoljnu politiku. Mi nismo potrčko neke druge države jer mi gledamo šta je u našem najboljem interesu. Vučić je oličenje državnog jedinstva - naglašava Dačić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

Imate grčeve u nogama? Evo šta može da vam pomogne
Zdravlje

Imate grčeve u nogama? Evo šta može da vam pomogne

Ako ste primetili da vas često "hvataju" grčevi u nogama, ne brinite se, jer je ovaj problem mnogo češći leti. Grčevi se, kako objašnjavaju fizioterapeuti, javljaju usled dehidratacije, gubitka elektrolita zbog znojenja, dugog sedenja, pa samim tim i zbog loše arterijske ili venske cirkulacije.

18.08.2024

10:00

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija