• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.09.2024

09:40

Deca iz Hercegovine i Crne Gore u petodnevnoj poseti Srbiji

Informer

Društvo

Deca iz Hercegovine i Crne Gore u petodnevnoj poseti Srbiji

Podeli vest

Povodom 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u petodnevnoj poseti Srbiji boraviće najbolji učenici iz Istočne Hercegovine. Prvi put ove godine, njima će se pridružiti njihovi vršnjaci iz Crne Gore.

Cilj posete, koja se organizuje treću godinu za redom, je upoznavanje mladih naraštaja sa srpskom istorijom i najznačajnijim događajima i ličnostima koji su je obeležili, ali i prilika i da se upoznaju sa kulturnim i istorijskim znamenitostima Srbije.

- Prema planu posete, deca iz Nevesinja, Gacka, Bileće, Nikšića, Pljevalja,Trebinja, Berana, Berkovića i Ljubinja će od 13. do 17. septembra, biti u prilici da obiđu brojne lokalitete značajne za našu istoriju i državnost, a u okviru posete za njih će najznačajnije biti prisustvo Centralnoj manifestaciji koja se organizuje povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra u Beogradu. Tokom boravka u Srbiji u glavnom gradu će posetiti Hram Svetog Save, Narodnu Skupštinu Republike Srbije i Narodni muzej. Osim Beograda, boraviće i u Smederevu, Velikoj Plani i Zrenjaninu, gde će se, takođe, upoznati sa istorijom i tradicijom ovih mesta i njihovim znamenitostima - kaže Dejan Stošić, bivši narodni poslanik, organizator posete.

Foto: Informer

 

Za učenike će biti organizovana poseta muzeja stadiona Rajko Mitić, obilazak Kalemegdanske tvrđave, a očekuju se prijemi u lokalnim samoupravama u kojima će boraviti.

Ideja o zbližavanju Srba sa dve strane Drine, koju je inicirao Stošić, dobro je prihvaćena, pa su u prethodnom periodu realizovane i uzvratne posete učenika iz Srbije Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Zbližavanje učenika i njihovih nastavnika rezultiralo je bratimljenjem škola iz Smedereva i Beograda sa školom iz Trebinja, a tokom ove posete, najavljeno je, porodici bratskih škola pridružiće se još dve - iz Velike Plane i Zrenjanina.Važnost učvršćivanja veza matice sa sunarodnicima iz regiona prepoznala je i beogradska opština Palilula i Velika Plana, koje su ove godine suorganizatori boravka dece.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija