• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Olga Gracun

18.05.2023

18:00

PLAŠIM SE DA SE VRATIM KOD TATE, ON JE MOJU MAJKU UBIO, A MENE PRODAO! Ove žene umiru i od straha i stresa, a NE SAMO OD NOŽA, SEKIRE, PIŠTOLJA

Printscreen You Tube, Emitphoto

Društvo

PLAŠIM SE DA SE VRATIM KOD TATE, ON JE MOJU MAJKU UBIO, A MENE PRODAO! Ove žene umiru i od straha i stresa, a NE SAMO OD NOŽA, SEKIRE, PIŠTOLJA

Podeli vest

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja ustanovljen je pre šest godina u znak sećanja na 18. maj 2015. godine, kada je u porodičnom nasilju za 72 sata ubijeno sedam žena. Hajrija Ramadani, predsednica Udruženja žrtava nasilja, govori za Informer.rs o životima mnogih žena koje su joj se proteklih godina obratile za pomoć.

Dan sećanja na žene žrtve nasilja – 18. maj, ustanovljen je 2017. godine odlukom Vlade Republike Srbije. Povod su bili zločini počinjeni 2015. kada je za samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno sedam žena.

Predsednica Udruženja žrtava nasilja Hajrija Ramadani govori za naš portal o životima žena koje su pretpele zlostavljanje od strane svog partnera, kao i o posledicama istog.

- Nažalost, nije samo čin ubistva način na koji nasilnici ubijaju svoje žrtve. Mnoge žene umiru od straha, stresa, siromaštva i bolesti koje ih zadese nakon pretrpljenih trauma. Na veliku žalost, ogroman broj žena dobija karcinom, koji učestalo zna da bude galopirajući, i brzo gube život. Moram da napomenem jedan jako težak primer za sve nas iz Udruženja. Naime, sredovečna žena je bila žrtva porodičnog nasilja koja je spas potražila u Sigurnoj kući na nekoliko meseci, a kada joj je saopšteno da može da se vrati svom domu, dobila je visok pritisak i gušenje i za nekoliko minuta je umrla. Iako fizički nije ubijena, njena smrt je nastupila upravo zbog porodičnog nasilja - rekla je Ramadani. 

U proteklih 10 godina više od 300 žena ubio je partner 

Podaci za poslednju deceniju govore o više od 300 ubijenih žena i više od 400 dece, koja su ostala bez majki. Ubice su najčešće partneri, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružijem ili nožem. 

Ove 2023. godine nasilje nad ženama sa smrtnim ishodom je u velikom porastu.  Za samo pet meseci u Srbiji je ubijeno 17 žena, među kojima su 16-godišnja devojčica i dete (2). Ovaj podatak je alarmantan, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da je tokom prošle godine, u istom periodu, ubijeno sedam žena.

Foto: emitphoto

Veliki broj žena ima strah da prijavi nasilje, kao i da spas potraže kod svojih roditelja, što u nekim slučajevima zna da bude opravdano.

- Imali smo primer devojke od 24 godine koja je kao jedanaestogodišnjakinja prodata čoveku koji je od nje stariji oko 20 godina. U periodu od 13 godina, koliko se nalazila u zatočeništvu, rodila je sedmoro dece. Kada smo joj ponudili da joj pomognemo da se vrati u kuću svoga oca, ona nam je odgovorila: "Ja se plašim da se vratim kod svog tate, jer sam videla kako je ubio moju majku i za to robijao samo pet godina. Sigurna sam da je spreman da ubije i mene, jer me upravo on prodao." - priča nam naša sagovornica i dodaje:

Nema pravila

Žrtve znaju da budu neobrazovane osobe, ali i doktori nauka, sudije kao i dobro situirana lica.

Hajrija Ramadani

- Mnoge žrtve nasilja "trpe" ponašanje svog partnera upravo jer su odrasle u sličnom okruženju. Nedavno nam je došla devojka koja je bila potpuno obrijana, bez obrva i trepavica, u jako lošem psihičkom stanju. Toliko se plašila za svoj život, da je pobegla u inostranstvo i ostavila decu koju je dobila sa nasilnikom. Međutim, ubrzo su i njena deca spas potražila u Centru za socijalni rad, i prijavila svog oca kako za fizičko zlostavljanje, tako i za polno uznemiravanje i seksualno iskorišćavanje. Nakon ovog incidenta, majka je došla i odvela svoju decu. Zahvaljujući njenoj odluci, trudu, ali i dobrim ljudima oni sada žive normalan i miran život daleko od nasilnika.

Foto: emitphoto 

Pored verbalnog i fizičkog nasilja nad ženama, postoji još nešto o čemu žrtve retko kada žele da pričaju.

- Mnoge žene ćute o silovanju koje redovno preživljavaju. Nakon mnogih dugih razgovora sa stručnim licima, žrtve priznaju da obično posle batina budu primoravane na intimne odnose sa nasilnikom. Tada nasilnik uz pogrdne reči, fizičko iživljavanje i ponižavanje žene iskoristi je u seksualnom smislu, ali njih često bude sramota da o tome pričaju jer ne žele da budu okarakterisane kao "silovane osobe" - rekla je Ramadani.

Postoji svetlo na kraju tunela

Hajrija Ramadani ističe da odluka žene da ostavi nasilnika je veliki korak koji zahteva ogromnu podršku kako bližnjih, tako i okoline, ali da visoki procenat žena, koje počnu svoj život ispočetka nakon zlostavljanja, zapravo budu srećne i uspešne.

- Velika stvar je donošenje odluke žrtve da napusti svog zlostavljača. To je tada za njih životna odluka. Iako svi znamo da je početak težak, ovaj je posebno naporan, jer se te žene nalaze u mraku, a nisu svesne da ih čeka svetlo na kraju tunela. Ne postoji starosna granica koja može da odredi koje žene su na meti nasilnika. Žrtve mogu biti i devojke od 20 godina, pa čak i penzionerke od 65 i više. Mnoge dugo čekaju da odreaguju na nasilje, jer ih je sramota da ispričaju šta su sve preživele, ali veliki broj njih uspe nakon oslobađanja od nasilnog partnera. Žene tada obično odlaze u inostranstvo, često povedu i decu sa sobom, promene identitete i žive lep, miran i srećan život sa novim partnerom koji je obično sušta suprotnost od prethodnog - ističe Ramadani.

Foto: emitphoto

Poznate ličnosti - žrtve nasilja 

Nataša Bekvalac - Pop zvezda pretrpela je fizičko zlostavljanje 2018. godine od strane svog tadašnjeg supruga Luke Lazukića, koji ju je pretukao samo nekoliko dana posle rođenja ćerke Katje.

Anabela Atijas - Godinama se po estradnim kuloarima šuškalo da je Anabela Atijas svojevremeno, dok je bila u braku s Gagijem Đoganijem, bila žrtva nasilja, što je i ona sama potvrdila prilikom isticanja svoje životne ispovesti u jednom rijalitiju.

Sandra Obradović - Manekenka prijavila je oca svog deteta Vladimira Babića za nasilje u porodici koje je trpela čitave dve godine.

Mina Lazarević - Glumicu je 2015. godine u stanu na Zvezdari, gde su živeli s dvoje dece, pretukao tadašnji muž, baletan Goran Stanić.

Ivana Stamenković Sindi - Nakon što je sud oduzeo pevačici ćerku Petru i starateljstvo dodelio njenom bivšem mužu Nikoli Pavloviću, nekadašnja članica grupe "Models" otkrila je da je tokom braka bila žrtva porodičnog nasilja.

Goca Tržan - Pevačica je, nakon razvoda, priznala da je bivši partner svojevremeno zlostavljao, kao i prisluškivao.

Ramadani navodi da nasilje u porodici se ne dešava samo u određenim slojevima društva, već da može svakoj osobi da se dogodi, zbog čega je bitno brzo i efikasno odreagovati.

- Nasilje u porodici nema pravila. Žrtve mogu da budu neobrazovane osobe, ali i doktori nauka, sudije kao i dobro situirani. Visokoobrazovane žene često ćute o nasilju dugo, zato mislim da je važno zlostavljača zaustaviti odmah pri prvom pokušaju nasilja. Bitno je da žene shvate da nismo mi žrtve, već one kojih više nema. Zato žene prijavite nasilje i ne dozvolite da budete samo brojka na crnoj listi! - zaključila je za naš portal Hajrija Ramadani.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

"SUPRUG MI JE ZARIO NOŽ 17 PUTA, A BEBU IZ NARUČJA BACIO NA POD!" Jeziva ispovest žene o stravičnom porodičnom nasilju - priča koja SLAMA SRCA
Hronika

"SUPRUG MI JE ZARIO NOŽ 17 PUTA, A BEBU IZ NARUČJA BACIO NA POD!" Jeziva ispovest žene o stravičnom porodičnom nasilju - priča koja SLAMA SRCA

Jedna hrabra majka, koja želi da ostane anonimna, pretrpela je stravično porodično nasilje kada joj je suprug zadao 17 uboda u telo od kojih je jedan mogao biti koban. Takođe, on je bebu 10 meseci oteo iz njenog naručja i bacio na pod. Iako je posle ovog monstruoznog čina pobegao iz kuće, ubrzo je bio uhapšen i osuđen na 3 godine zatvora zbog pokušaja ubistva.

09.04.2023

21:17

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija