• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.09.2024

15:30

Na tržištu Srbije samo najkvalitetniji lekovi: Svetski dan bezbednosti pacijenata širom sveta

Shutterstock

Društvo

Na tržištu Srbije samo najkvalitetniji lekovi: Svetski dan bezbednosti pacijenata širom sveta

Podeli vest

Danas se obeležava Svetski dan bezbednosti pacijenata. Ova globalna kampanja odvija se pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije, pozivajući sve zainteresovane strane da preduzmu mere u ključnim oblastima koje su povezane sa bezbednošću pacijenata i podižući svest o načinima da se to uradi.

Dozvola za novi lek izdaje se tek nakon što se u kliničkim ispitvanjima potvrdi da očekivana korist njegove primene prevazilazi potencijalne rizike.

Svaki lek može nekad izazva neželjene reakcije. Njihova priroda i učestalost ispoljavanja navedeni su u Uputstvu za lek, koje se nalazi u svakom pakovanju   leka.   Nakon   što   se   za   neki   lek   izda   dozvola,   nastavlja   se   sa   pracenjem   njegove bezbednosti, u čemu svako od nas može dada svoj doprinos.

Naime, osnova ovog praćenja je da ukoliko se posumnja da je primena leka dovela do pojave neželjene reakcije, ta neželjena reakcija bude prijavljena, radi dalje procene  i preduzimanja potrebnih mera. Izdavanje dozvole za lekove i pracenje njihove bezbednosti su među najznačajnijim nadležnostima koje su poverene Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije. 
Kao regulatorno telo, Agencija kontinuirano održava i  unapređuje   nacionalni  sistem praćenja bezbednosti lekova.  Stručni   naziv nauke i niza aktivnosti koje se odnose na otkrivanje, procenu, razumevanje i prevenciju neželjenih reakcija na  lek,  kao i  drugih  problema u  vezi  sa lekom  je farmakovigilanca.

Osnovni ciljevi farmakovigilance su veća bezbednost pacijenata i bolja zaštita javnog zdravlja u vezi sa primenom lekova. Farmaceutska industrija takođe ima obavezu da redovno prati bezbednost svojih lekova, kako tokom perioda razvoja, tako i nakon dobijanja dozvole za stavljanje leka u promet, otkrivanjem ranije neprepoznatih neželjenih reakcija, razjašnjavanjem predisponirajućih faktora i procenom rizika u odnosu na korist primene za svaki pojedinačni lek.

Foto: N.M.

 

Bezbednost primene lekova je podjednako važna kao i njihova efkasnost.  Sumnju na neželjene reakcije možete prijaviti Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije popunjavanjem  online  prijave   koja   je   dostupna   na   internet   stranici   Agencije (www.alims.gov.rs), popunjavanjem obrasca za prijavljivanje neželjenih reakcija na lekove koji možete preuzeti sa internet strana Agencije i poslati na jedan od sledećih načina: o poštom na adresu Agencije - Vojvode Stepe 458, 11221 Beograd,  elektronskom poštom na e-mail adresu -  nezeljene.reakcijeŽalims.gov.rs 
Dodatno, sumnju na neželjene reakcije na lek možete da prijavite i nosiocima dozvole za lek u Republici Srbiji, koristeći kontakt podatke iz Uputstva za lek. Farmaceutske kompanije imaju obavezu da vašu prijavu proslede Agenciji.ALIMS UPS

Povodom Svetskog dana bezbednosti pacijenata održana je i konferencija na kojoj su učestvovali  Saša Jaćović, generalni direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), Jelena Mitrašinović, Agencija za lekove i medicinska  sredstva, Bojana  Marković, Udruženje pacijenata Srbije (UPS) i Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova - INOVIA.

Tom prilikom je gospodin Trkulja naveo da je Srbija kada su u pitanju zakoni iz ove oblasti potpuno usklađena sa Evropskom Unijom.

- To je ono što nam omogućava da budemo potpuno sigurni da lekovi koji se nalaze na našem tržištu ispunjavaju potpuno najviše standarde. Imali smo slučajeve da je naša Agencija za lekove i medicinska sredstva odbijala da pruži dozvolu za lekove koji su je dobili u inostranstvu. Nemojte lekove kupovati na pijaci i na internetu- kazao je Trkulja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija