• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.09.2024

11:39

Priča o ljubavi i roditeljstvu na Vršačkim planinama: Zavirili smo u skriveni kutak gnezdećeg para orlova zmijara (VIDEO)

Milivoj Vučanović

Društvo

Priča o ljubavi i roditeljstvu na Vršačkim planinama: Zavirili smo u skriveni kutak gnezdećeg para orlova zmijara (VIDEO)

Podeli vest

Prostrane prirodne površine i šumoviti predeli Vršačkih planina pružaju povoljan stanišni prostor za neke od retkih i zaštićenih vrsta ptica u Srbiji. Kao područje bogato zmijama, gmizavcima i drugim pogodnim plenom, predstavlja utočište i za malobrojnu, ali neprocenjivo važnu populaciju orlova zmijara.

Kako bi se dodatno upoznao skriveni svet ovih veličanstvenih grabljivica, Telekom Srbija je u okviru projekta „Nijedna vrsta ne umire sama“ pružio podršku Prirodnjačkom društvu „Gea“ koje je, u saradnji sa upravljačem PIO „Vršačke planine“, postavilo 4G video-kameru u neposrednoj blizini gnezda jednog para zmijara. Prvi put je ovakav monitoring primenjen na orlove zmijare u našoj zemlji, čime je omogućeno da postanemo svedoci dirljive priče o ljubavi brižnih roditelja koji su na skrovitom mestu dočekali prinovu.

Kamera je zabeležila dragocene momente – od trenutka povratka orlova sa migracije, popravljanja starog gnezda, udvaranja, parenja, nežne brige roditelja dok su čekali da se ptić izlegne, staranja o mladuncu, njegovog vežbanja krila i prvih nespretnih pokušaja letenja, sve do magičnog trenutka kada je mladi orao prvi put poleteo. Uz podršku roditelja i pod budnim okom kamere, on je rastao i razvijao se, sve dok nije bio potpuno spreman da odleti i krene u novi svet avantura.

Orao zmijar, specifična vrsta grabljivica koja se hrani pretežno zmijama, ponekad gušterima i glodarima, igra ključnu ulogu u prirodnoj regulaciji brojnosti gmizavaca. Njegovo prisustvo u staništima svedoči o zdravlju životne sredine, jer zmije kojima se hrani ne opstaju u zagađenim okruženjima.

U saradnji sa Fondacijom za zaštitu ptica grabljivica i Prirodnjačkim društvom „Gea“, Telekom Srbija je kroz projekat „Nijedna vrsta ne umire sama“, 2021. godine pomogao da se orao zmijar, prvi put u Srbiji, uključi u program satelitske telemetrije i prati na selidbenom putu do Afrike. Prošle godine, monitoring ove migratorne vrste je dodatno unapređen kroz video-nadzor gnezda putem 4G mreže, kako bi se ispratile sve aktivnosti tokom najosetljivijeg perioda gnežđenja, bez ikakvog ometanja roditelja i mladunca.

Primenom ovih mera zaštite, stručnjacima je pružen autentičan uvid u njihovo ponašanje, istovremeno nas podsećajući na vrednost očuvanja svakog života u prirodi.

Čuvajmo najvažniju od svih mreža. Mrežu života. Nijedna vrsta ne umire sama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija